1999018238 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tukholman pörssin aukiolon pidennys paisutti osakevaihtoa

Suunnitteilla on yli tunnin lisäpidennys

6.11.1999 0:00

Tukholman pörssin tunnin pidennys aukioloaikaan lisäsi päivittäistä kaupankäyntiä useilla miljoonilla kruunuilla. Pidennys ei kuitenkaan saa rajauksetonta hyväksyntää, sillä arvopapereiden välittäjien kustannukset ovat nousseet lähes samassa suhteessa.

Pidennetty aukioloaika astui voimaan lokakuun alusta. Kaupankäyntiä pidennettiin lisäämällä sekä alkuun että loppuun ylimääräiset puoli tuntia, jolloin kokonaisaikaa saatiin kasvatettua tunnilla.

Pörssin oman tilaston mukaan lokakuun päivittäinen osakkeiden liikevaihto oli keskimäärin 13 miljardia kruunua, kun se esimerkiksi elokuussa oli 9,8 miljardia kruunua. Lokakuussa aamun ylimääräisen puolituntisen liikevaihdoksi laskettiin keskimäärin 0,9 miljardia kruunua ja illan 1,1 miljardia kruunua.

Tukholman pörssin toimitusjohtaja Carl Johan Högbom ei laittaisi ennätyksellistä liikevaihtoa yksin aukioloajan pidennyksen ansioksi.

-Suurin osa liikevaihdosta syntyi Nokian ja Ericssonin hyvien osavuositulosten myötä. Aukioloajan pidennyksestä on kuitenkin ollut huomattavaa apua kaupankäynnin kasvattamisessa, Högbom sanoo.

Hyöty on näkynyt etenkin kilpailukyvyn parantumisessa.

-Pidennyksen myötä olemme pystyneet siirtämään kaupankäyntiä enemmän omaan pörssiimme. Esimerkiksi USA:n välittäjät tulevat ostamaan Ericssonia täältä, missä likviditeetti on parempi. Lisäksi näin pystymme tyydyttämään myös internetissä osakekauppaa käyvien tarpeita.

Högblom myöntää, että välittäjien työmäärä on lisääntynyt huomattavasti. Tunnin pidennys onkin ehdoton maksimi nykyisellä henkilökuntamäärällä. Pörssissä suunnitellaan kuitenkin uutta pidennystä, mikä muuttaisi meklarien työn vuorotyöksi.

-Ensi vuoden aikana tulemme ehkä pidentämään illan aukioloaikaa yli tunnilla. Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty, asiaa vasta selvitellään. Muutos merkitsisi sitä, että välittäjien työ muuttuisi kaksivuoroiseksi.

Aukioloajan pidennys lisännyt kustannuksia

Nordbankenin arvopaperikaupasta vastaava johtaja Anders Oskarssonin mielestä tunnin pidennys on lisännyt vain työnmäärää ja kustannuksia.

-Henkilökunnan on työskenneltävä nyt pidempään, koska kaupankäynnin painopiste on muuttunut myöhempään iltapäivään. Suurin osa kaupoista tehdään viiden ja puoli kuuden välillä, Oskarsson toteaa.

Nordbankenissa ei toistaiseksi ole palkattu lisää väkeä. Oskarssonin arvion mukaan henkilökuntaa on lisättävä huomattavasti, mikäli aukioloaikaa pidennetään puolellakin tunnilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?