199909753 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtaosa pörssistä on kaukana huipusta

Julkaistu: 5.11.1999 0:00

Helsingin pörssin Hex-portfolioindeksi kohosi eilen pitkän pinnistelyn jälkeen kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaansa. Pörssi kirjasi indeksinsä edellisen ennätyksen viime vuoden heinäkuussa - siis juuri ennen maailman pörssejä ravistellutta rajua kurssiromahdusta.

Painorajoitettu Hex-portfolioindeksi mittaa pörssin yleistä kehitystä tasapainoisemmin kuin kaikkien osakkeiden kurssikehitystä kuvastava Hex-yleisindeksi, joka on viimesyksyistä romahdusta edeltäneeltä tasoltaan noussut jo pyöreästi 70 prosenttia.

Yleisindeksin antama kokonaiskuva Helsingin pörssin kurssikehityksestä nojaa valtaosin Nokiaan ja Soneraan, joiden osuus yleisindeksistä on yhteensä reilusti yli 60 prosenttia. Kun kumpikin on lisäksi pörssin tämän vuoden parhaita kurssinousijoita, on yleisindeksin piirtämä kokonaiskuvakin varsin valoisa.

Kuvaa ei suinkaan himmennä, että toimialana edelleen suhteellisen painava metsäteollisuus on sekin tämän vuoden selviä nousijoita.

Painorajoitus leikkaa jokaisen osakkeen painon portfolioindeksissä korkeintaan kymmeneen prosenttiin. Käytännössä leikkuri koskee eniten Nokiaa, mutta Nokian painonpudotuksen jälkeen myös Sonera nousee kymmenen prosentin maksimiin sekä UPM-Kymmene ja Stora Enso lähelle rajaa.

Kun Nokian ja Soneran rinnalle lasketaan kaikki muut tietoliikenneosakkeet, nousee toimialan paino portfolioindeksissä kevyesti yli 20 prosenttiin. Pörssin toiseksi suurin toimiala on metsäteollisuus, jonka toimialaindeksi on esimerkiksi tänä vuonna kohonnut reilut 40 prosenttia.

Hankalaa kokonaiskuvan muodostamisessa on se, että portfolioindeksin suunnannäyttäjät - tietoliikenne- ja metsäteollisuustoimialat - ovat sattumalta parhaillaan pörssin ainoina aloina ennätyskursseissaan.

Kaikki muut pörssin toimialaindeksit roikkuvat edelleen selvästi viime vuoden syysromahdusta edeltäneen kurssitasonsa alapuolella. Tietoenatorin hallitsema muut palvelut -toimialaindeksi kävi keväällä ja loppukesästä uusissa huipuissa, mutta on sittemmin liukunut takaisin alamaihin.

Pörssin suurista toimialoista näyttää kurssikehityksen perusteella pahimmin kituvan metalli, elintarvike ja kauppa.

Tuoreimmat osastosta