199902657 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Arlandan lentokentän rata valmistuu vihdoin

Julkaistu: 3.11.1999 0:00

Tukholma Arlandan lentokentän ja Tukholman keskustan väliset liikenneyhteydet paranevat tuntuvasti, kun suoraan lentokentälle liikennöivät paikallisjunat aloittavat kulkunsa 25. marraskuuta. Tällä hetkellä noin 35 kilometrin päässä Tukholmasta sijaitsevalle lentokentälle on päässyt ainoastaan bussi- ja taksikyydillä.

Arlanda-radaksi (Arlandabanan) ristitty junayhteys on ollut suunnitteilla vuosikaudet, ja sen valmistuminen on myöhästynyt useita kertoja. Viimeksi radan piti valmistua elokuun loppuun mennessä, mutta tekniset ongelmat ovat viivästyttäneet sen vihkimistä.

-Nyt kaikki on lähes valmista, ja kuningaspari vihkii radan käyttöön 24. marraskuuta, junaliikenteestä vastaavan Arlanda Express -yhtiön toimitusjohtaja Göran Lundberg kertoo.

Lundbergin mukaan junat alkavat kulkea kello 04:35 vihkimisseremonian jälkeisenä päivänä. Ne liikennöivät Tukholman ja Arlandan väliä varttitunnin välein varhaisia arkiaamuja, myöhäisiä arki-iltoja ja viikonloppuja lukuunottamatta, jolloin junien kulkuväli kasvaa puoleen tuntiin.

Junamatka Arlandasta Tukholman keskusrautatieasemalle kestää noin 20 minuuttia ja maksaa 120 kruunua (reilut 80 markkaa). Lentobussilla sama matka taittuu ruuhkattomana aikana noin 30 minuutissa ja 65 kruunun (45 markan) hintaan. Taksimatka kestää sekin noin puoli tuntia, ja maksaa noin 250 markkaa.

Tuoreimmat osastosta