199902185 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lohikäärme Lontoossa

Julkaistu: 2.11.1999 0:00

Lontoo Lohikäärme on kiinalaisille onnen, suojeluksen ja sateentekijän symboli. Vaikka lohikäärme olisi kuinka kamalan näköinen, se ei koskaan ole pahantekijä. Muita suojelevia koristeita ovat esimerkiksi feeniks-linnut, pionit ja lotukset.

Lohikäärme on kuitenkin onnen symboleista voimakkain. Erityisen voimakas on viisivarpainen tai -kynsinen lohikäärme, jota perinteen mukaan saa käyttää ainoastaaan keisari.

Tänä talvena Kiinan Han- ja Tang-dynastioiden aikaiset rikkaudet talvehtivat Lontoossa. British Museumin Kullatut lohikäärmeet -näyttely (Gilded Dragons) jatkuu 20. helmikuuta saakka.

Näyttelyn kuraattorin Carol Michaelsonin mukaan Han- (206 eKr - 220) ja Tang-dynastiat (618 - 906) edustavat Kiinan historian loistokkainta kautta. Näyttelyn ensimmäinen osa johdattelee Han-kauden esineistöön ja kaksi jälkimmäistä osaa esittelee Tang-kautta.

Kapinasta jäi keisarin aarre

Näyttelyn kaikki esineet ovat löytyneet Shaanxin provinssista. Erityisesti nykyisen Xianin kaupungin lähistöltä on kaivettu useita kätköjä. Xianin paikalla sijainnut Changan oli molempien dynastioiden pääkaupunki.

Kiinasta on löydetty runsaasti arvokasta esineistöä kahdesta syystä. Ensinnäkin kiinalaiset ovat halunneet varustaa vainajansa tulevaisuutta varten ja siksi varakkaiden ihmisten haudoista löytyy runsaasti esineistöä. Toisekseen maan tapana on ollut kaivaa omaisuus maahan huonojen aikojen tai poliittisten levottomuuksien uhatessa.

Esimerkiksi Hejacunista löytyi vuonna 1970 peräti 270 kultaista ja hopeista esinettä. Aarre oli luultavasti kätketty vuonna 755, jolloin keisari Xuanzong joutui pakenemaan kapinallisia jalkavaimonsa kanssa. Matkalla Sichuaniin keisari joutui todistamaan, kuinka kapinalliset kuristivat hänen rakastettunsa. Aarre löytyi paikalta, jossa oli asunut keisarin lähisukulainen.

Loistokkaat jadekärryt

Yksi näyttelyn loistokkaimmista esineistä on jadeveistos, joka esittää neljän hevosen vetämiä kärryjä. Veistos on puolitoista metriä korkea eli siis puolet esikuvansa luonnollisesta koosta.

Jaden lisäksi veistoksen yksityiskohdissa on käytetty pronssia, hopeaa ja kultaa. Veistos löytyi Qin-dynastian aikaisesta haudasta. Qin-dynastia hallitsi Kiinaa 15 vuoden ajan ennen Han-kautta. Kuuluisat terrakottasotilaat ovat myös Qin-dynasrtian ajalta.

Tuoreimmat osastosta