1999010420 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssinotkahdus USA:ssa ei pysäyttäisi euroveturia

Julkaistu: 2.11.1999 0:00

Äkillinen kurssilasku pahin vaihtoehto

Euroopan talouskasvun jatkuminen sietää 20-30 prosentin pudotuksen New Yorkin pörssissä. Jos kurssien kaavailtu heikentyminen tapahtuisi romahdusmaisesti lyhyellä aikajaksolla, olisi 30 prosentinkin pudotus vaarallinen Suomessa. Saman suuruinen pudotus usealle kuukaudelle ajoittuneena ei kuitenkaan ekonomistien mielestä merkittävästi heikentäisi Suomen ja koko Euroopan talouskasvua.

USA:n osakemarkkinoiden lasku ja sen aiheuttama maan talouden kääntyminen laskuun on tällä hetkellä suurin uhka Euroopan myönteiselle talouskehitykselle.

Etlassa tehtyjen laskelmien mukaan 20 prosentin pudotus USA:ssa pudottaisi maan talouden kasvulukuja yhdellä prosenttiyksiköllä. Tutkija Paavo Sunin mukaan heijastusvaikutuksineen se pudottaisi lukuja Suomessa ja Euroopassa prosenttiyksikön neljänneksen.

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kuitenkin muistuttaa, että laskelmien ongelma on, etteivät ne ota huomioon mielialoja ja luottamusvaikutusta talouden kehittymiseen.

-Nämä voivat olla yllättävän suuria ja voivat siten aliarvioida vaikutuksia.

30-40 prosentin notkahdus voisi tuoda taantuman

Vaikka ennustaminen on vaikeaa, ekonomistien yleinen arvio on, että 30-40 prosentin romahdus osakekursseissa veisi Suomen taantumaan. Kurssien puolittuminen voisi romauttaa talouskasvun 2-3 prosenttiin, tai jopa sen alle.

Leonian pääekonomisti Tarja Heinosen mielestä pahin vaihtoehto voisi silti olla äkkinäinen 30 prosentin pudotus. Tuolloin maan keskuspankki ei välttämättä vielä ryhtyisi paikkamaan koroilla pörssin liikkeitä.

Ekonomistit varoittavat kuitenkin liiasta pessimismistä.

-Mitä toistaiseksi on tapahtunut, luo enemmän uskoa maltilliseen laskuun, toteaa johtaja Jukka Pekkarinen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Mitä myöhemmin sen paremmin kestettävissä

Vihriälä toteaa, että Suomessa USA:n pörssilasku on sitä helpompi kestää, mitä kauemmaksi tulevaisuuteen se ajoittuu. Vaarallisinta ajoittuminen olisi lähikuukausille.

-Saksassa ja Aasiassa alkanut nousu on heiveröistä. Saksassakin luottamusindikaattorit ovat nousussa, mutta tuotantopuolella siitä on vähäisiä merkkejä, toteaa myös osastopäällikkö Pekka Tsupari Teollisuuden ja työnantajain keskusliitosta.

Vaaralliseksi notkahduksen tekee sen vaikutus valuuttakursseihin. Dollarin heikentyminen voisi katkaista suhdannenousun lyhyeen. Nyt teollisuudessa elpymiseen ovat pääsemässä paperiteollisuus ja metallinjalostus.

-Investointitavarateollisuus voi jäädä huonommassa tilanteessa noususta osattomaksi, Tsupari toteaa.

Jos romahdusta ei tule tälle vuodelle, seuraava todennäköinen ajankohta olisi arvioiden mukaan ensi kevät. Tällöin vuosituhannen vaihteen positiiviset markkinavaikutukset ovat purkautuneet.

Osakemarkkinoiden lasku heijastuisi nopeasti myös Eurooppaan. Dollarin heikentyminen kuitenkin pienentäisi koronnostopaineita täällä.

-Tämä on ongelma kotitalouksille, joilla on osakeomistusta, mutta vastaavasti velallisille kotitalouksille korkotason lasku olisi helpotus, sanoo Leonian Heinonen.

Tuoreimmat osastosta