1999014189 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Internet erottelee jyvät akanoista

Julkaistu: 30.10.1999 0:00

Mitä yhteistä on Nokialla ja Merita-Nordbankenilla? Kumpikin yritys kuuluu niihin, jotka hyötyvät internetistä pian alkavalla vuosituhannella. Näin uskoo Citigroup-konserniin kuuluva yhdysvaltalainen investointipankki Salomon Smith Barney (SSB).

Pankkiirin näkemykset ilmenevät laajasta, lokakuulle päivätystä tutkimusraportista, joka keskittyy arvioimaan internetin vaikutuksia eurooppalaisiin yrityksiin (Net Winners & Losers: the Impact of the Internet on European Business).

SSB seuraa tutkimuksessaan Morgan Stanley Dean Witterin jalanjälkiä. Morgan Stanley ehätti julkaisemaan oman useita toimialoja käsittelevän, 360-sivuisen internet-järkäleensä aiemmin tänä vuonna.

Kumpikin pankkiiri korostaa internetin laaja-alaista vallankumouksellisuutta:

-Internet on tärkein yksittäinen seikka, joka vaikuttaa eurooppalaisiin yrityksiin ja sijoittajiin. Sen lisäksi, että internet luo uusia yrityksiä kuin tyhjästä, se uhkaa muuttaa täysin joidenkin olemassa olevien toimialojen kilpailuasetelman, SSB:n analyysi toteaa.

Merita kuuluu voittajiin

SSB antaa Merita-Nordbankenille vankan ostosuosituksen. Suositus perustuu Meritan internet-toiminnan edistyksellisyyteen ja siihen, etteivät sijoittajat ole vielä osanneet antaa nettipankkitoiminnalle sen ansaitsemaa arvoa.

Pankkiiri perustelee näkemyksensä vertailemalla eurooppalaisten pankkien arvostusta yhdysvaltalaisten verkossa toimivien rahoituslaitosten arvostukseen.

SSB uskoo myös muiden muassa SEB:n, ABN Amron, BNP-Pariban ja Commerzbankin kuuluvan toimialansa voittajiin. Ennusteeseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuutta, sillä pankkiiri ennakoi internetin mullistavan eurooppalaisen pankkimaailman perin pohjin parin seuraavan vuoden aikana.

-Internet jakaa eurooppalaiset pankit voittajiin ja häviäjiin. On liian aikaista ennustaa tämän muutoksen lopputulosta, mutta sijoittajien on ryhdyttävä ennakoimaan sen mahdollisia vaikutuksia jo nyt.

Pankkimaailman kahtiajako syntyy, koska internet on pankkimaailmassa kaksiteräinen miekka. Toisaalta se tarjoaa pankeille mahdollisuuden tehostaa toimintaansa ja löytää uusia tulonlähteitä, joista SSB pitää yhtenä merkittävimmistä internet-osakekaupan kasvua Euroopassa. Toisaalta pankkitoiminnan siirtyminen verkkoon merkitsee kilpailun kiristymistä. Korkomarginaalit putoavat, kun asiakkaat pääsevät näppärästi vertailemaan esimerkiksi säästötilien ja asuntolainojen ehtoja kotitietokoneiltaan.

Tämän vuoksi häviäjiin kuuluvat ne pankit, jotka tienaavat perinteisellä pankkitoiminnalla. Vastaavasti voittajien joukkoon pääsevät finanssitalot, joilla on vahva jalansija internetissä käytävässä arvopaperikaupassa.

Nokian etumatka kestää jatkossakin

Nokia kuuluu tuplahyötyjiin. Internet antaa koko tietoliikennetoimialan kasvulle siivet. Tämän lisäksi Nokia kuuluu toimialansa huippuihin. Nokian lisäksi tutkimusraportti nostaa laitevalmistajista menestyjien joukkoon Alcatelin, Ericssonin ja Siemensin.

Teleoperaattoreista raportti nimeää menestyjiksi muiden muassa TeleDanmarkin, Deutshe Telekomin ja France Telecomin, muttei Soneraa. Toimialan heikkoutena SSB pitää vain sen korkeaa arvostusta ja ylikuumenemisen vaaraa.

Tuoreimmat osastosta