199906087 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stora Enson voimaloille kymmeniä ostajia

Julkaistu: 29.10.1999 0:00

Tarjousaika Stora Enson voimaloista

Stora Enson voimaloita koskevien ostotarjousten jättöaika päättyi torstaina. Myynnissä on kaikkiaan 9,9 miljardia kilowattituntia sähköä veden ja ydinvoiman muodossa tuotettuna.

-Yhteydenottojen perusteella kiinnostus on ollut isoa, totesi lakiasiainjohtaja, tuomari Jyrki Kurkinen Stora Ensosta torstaina.

-Ostajanimiä on ainakin 30 monesta eri maasta.

Kaupat ajoittuvat molemmille vuosille

Kyselyjä on Kurkisen mukaan virrannut etenkin tiettyjen voimaloiden ostamisesta.

Osa kaupoista on määrä saada aikaan jo jouluksi.

-Kaupat ajoittuvat kahdelle vuodelle, loppuvuoteen ja ensi vuoden alkuun.

Stora Enson pääomistajat, kuten Suomen valtio viidenneksen ääniosuudellaan, päättävät asiasta yhtiön hallituksessa esittelyn perusteella. Ruotsalais-suomalainen metsäjätti on myymässä vesivoimaloitaan ja osuuksia ydinvoimaloista, jotka muodostavat runsaat 55 prosenttia yhtiön sähkötuotannosta. Kolmasosa myyntipotista on ydinvoimaa. Metsäjätti ilmoitti kesällä haluavansa koko voimalavalikoimasta yhteensä 12 miljardia markkaa.

Graningea kiinnostaa kaikki

Graningen toimitusjohtaja Bo Källstrand antoi eilen julkisuudessa ymmärtää, että yhtiö jättää tarjouksen Stora Enson koko paketista, vaikka vesivoima houkuttaa eniten.

-Olemme kiinnostuneita. Muuta en voi enää lisätä, kertoi puolestaan yhtiön varatoimitusjohtaja Lars Enslöf Graningesta Taloussanomille.

Graningelta ei puutu ostovoimaa, sillä muodollisesti sukuomisteista yhtiötä johtaa käytännössä Ranskan valtio. Valtion energiajätillä EDF:llä on ruotsalaisyhtiöstä kolmannes, ja viimeksi valtionjätti osti Lontoon kaupungin voimalaitoksen 18 miljardilla markalla.

Sydkraft ilmoittautui jonoon heti kesällä

Myös länsinaapurin suurin yksityinen voimayhtiö Sydkraft kiirehti heti kesällä ilmoittamaan ostohaluistaan. Toimitusjohtaja Lars Frithiof ilmoitti asiasta heti elokuun lopussa Stora Enson julistettua tarjouskisan alkaneeksi. Stora Enso aikoo jatkossa ostaa sähkönsä huomattavalta osin markkinoilta, kuten toimivasta pohjoismaisesta sähköpörssistä Nord Poolista.

Julkisuudessa on ennakoitu, että jätti ei myisi ainakaan merkittävää osaa voimantuotannostaan Vattenfallille tai Fortumille. Sähkömyynnin keskittyminen voisi johtaa korkeampiin taksoihin.

Tuoreimmat osastosta