1999018511 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Merita-Nordbanken uskoo yhä saavansa Christiania Bankin

Julkaistu: 29.10.1999 0:00

Merita-Nordbankenissa jaksetaan vielä uskoa, että Norjan suurkäräjät hyväksyvät tänään perjantaina norjalaisen Christiania-pankin myynnin suomalais-ruotsalaiselle pankille.

Merita-Nordbankenin johdon strategisesta tuesta vastaava Timo Nikinmaa perustaa uskonsa sille, että ratkaisijan asemassa olevan Norjan työväenpuolueen puheenjohtaja on ilmoittanut kaikkien vaihtoehtojen olevan edelleen mahdollisia Christianian osalta.

Nikinmaa ei halua ottaa kantaa, onko pankki valmis jatkamaan tänään päättyvään tarjousaikaa tai voiko se korottaa ostotarjoustaan, jos Norjan suurkäräjät kieltävät Christianian myynnin Merita-Nordbankenille. Tämä on tarjonnut Christianian osakkeista 44 Norjan kruunua kappaleelta, mikä on lähes 30 prosenttia yli käyvän markkinahinnan. Ruotsalainen Handelsbanken on ilmoittanut olevansa valmis maksamaan enemmän.

Hintakilpaa ja korotuskierroksia ei katsottaisi hyvällä ainakaan Meritan pienomistajien joukossa.

-Vaarana on, että maksetaan ylihintaa, jos norjalaispoliitikot ryhtyvät iltalypsylle, kuten he ovat vihjaisseet. On mietittävä, onko pankin tuottoarvo hinnan väärtti. Tuskin nykyinen tarjouskaan on alihinnoiteltu, tulkitsee Espoon ja Kauniaisten osakesäästäjien liiton toiminnanjohtaja Jaakko Ravald osakkaanomistajien kantoja.

Norjaan hinnalla millä hyvänsä?

Toteutuupa kauppa tai ei, niin Norjan markkinoille yhtiö on Nikinmaan mukaan päättänyt päästä tavalla tai toisella, vaikka tanskalaiskumppanikin löytyisi.

Norjalaisia on houkuteltu mukaan myös lupaamalla heille paikkoja konsernijohdosta ja hallituksesta.

-En usko, että paikoista on tarpeen käydä kauppaa ratkaisuun pääsemiseksi, Nikinmaa toteaa.

Hänen mukaansa norjalaisille annettavat paikat eivät olisi pois suomalaisilta, vaan paikkojen kokonaismäärä riippuisi tehtäväjaosta. Maakiintiöitä siihen ei tarvittaisi.

Nyt konsernijohdon paikat jakautuvat suomalaisten hyväksi 7-5. Hallituspaikat jakautuvat tasan. Hallituksen johtoon norjalaisilla ei Nikinmaan mukaan olisi pääsyä, vaan puheenjohtajan paikka pysyisi nykyisen käytännön mukaisesti vuoronperään Meritan ja Nordbankenin edustajilla. Ensi keväänä Jacob Palmstiernan tilalle puheenjohtajaksi istuu jälleen Vesa Vainio.

Tuoreimmat osastosta