1999019158 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Meka muistelee menneitä

Julkaistu: 28.10.1999 0:00

Marimekko esitteli eilen Meka-kokoelmansa, jonka on suunnitellut aikaisemmin muun muassa Arabian ABC-astiakokoelmasta tunnettu Pekka Harni. Kokoelmaan kuuluu metreittäin myytävien kankaiden ohella vuodevaatteita, kattaustabletteja, esiliinoja, uunikintaita, patalappuja, tarjottimia sekä Arabian valmistama Meka-muki.

Meka-tuotteiden kuvioinnissa voidaan nähdä yhtä hyvin Mekano-lelujen elementtejä kuin soluja tumineenkin. Harni itse näkee ne eliöiksi.

-Meka-eliöt ovat mukautuneet toisiinsa ja elävät symbioosissa. Siksi ne mahtuvat hyvin limittäin. Yhtä hyvin kuvioissa voisi kuitenkin nähdä vaikkapa Saaristomeren kartan tai Suomen järvet - tulkinta on kokonaan katsojasta kiinni.

Väriyhdistelmistä musta ja valkoinen oli Harnille selkeydessään ja graafisuudessa itsestään selvä valinta. Se rauhoittaa vaikkapa kattauksen tai makuuhuoneen sisustuksen. Muita Meka-yhdistelmiä ovat liila-vihreä, sini-punainen, kelta-valkoinen ja puna-oranssi. Etenkin punaisen ja oranssin liitto vie ajatukset Marimekon alkuaikoihin.

-Väritys yhdistettynä Mekan selkeään graafisuuteen muistuttaa 1950- ja 1960-lukujen Marimekko-tuotteista. Toisaalta Meka on kuitenkin meidän aikamme tuote, joka viittaa myös teknokuvakulttuuriin, pohtii Harni.

Harnin Meka-sarja iskee markkinoille oikeaan aikaan, sillä Marimekko-nostalgia on etenkin nuoria sisustajia kiehtova retrotrendi. Menneisyys myi ensin kirpputoreilla, mutta vanhan tavaran vähennyttyä markkinoilta myös uusi kelpaa.

Meka-sarjaa saa toistaiseksi vasta Pohjoisesplanadin Marimekosta. Ennen joulua se tulee myyntiin myös muualle Suomeen.

Tuoreimmat osastosta