1999016638 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koodien murtaja voittaa 10 000 puntaa

Julkaistu: 27.10.1999 0:00

Oletko hyvä ristikoissa, aukeavatko kryptot ja piilosanat kuin tyhjää vaan? Voit lyödä kykysi rahoiksi Koodikirjaan liittyvässä kilpailussa The Cipher Challenge.

Pulmatehtävä on kyllä kovempi luu kuin naistenlehden ristisana. Koodikirjan liitteenä on kymmenen asteittain vaikeutuvaa salakielistä viestiä, joista kukin sisältää koodisanan. Viesteistä jotkut on kirjoitettu ikivanhoilla, toiset uudemmilla salakielillä.

Alkuperäisteoksen The Code Book kustantaja maksaa 10 000 puntaa sille, joka ensimmäisenä maailmassa selvittää kaikki kymmenen salakirjoitusta ja lähettää niissä olevat koodisanat postissa Lontooseen.

Jos vuoden 2000 lokakuuhun mennessä kukaan ei ole ratkonut kymmentä tehtävää, maksetaan 1 000 puntaa sille, joka on ratkaissut eniten tehtäviä lyhimmässä ajassa. Pääpalkinto kaikkien koodien avaajalle säilyy silti voimassa.

Suomalaisten kannalta kilpailua tiukentaa alkuperäisen Koodikirjan lukijoiden etumatka. Suomennos odottaa ilmestymistään, vaikka neljä ensimmäistä koodisanaa on jo ratkaistu. Kisan etenemistä voi seurata internetissä osoitteessa www.4thestate.co.uk/cipherchallenge.

Tuoreimmat osastosta