1999014677 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuopio valmistautuu EU:n elintarvikevirastoon

Julkaistu: 26.10.1999 0:00

Kuopio aikoo olla valmiina, jos EU:n laajuinen elintarvikevirasto perustetaan. Viime keväästä alkaen Kuopiossa on valmisteltu elintarvikkeiden turvallisuus-ja ympäristökysymyksiin keskittyvää keskusta Food Safety Centreä. Sen toiminta-ajatuksena on tarjota palveluja elintarvikealan yrityksille ja muille organisaatioille pääasiassa Euroopassa.

-Food Safety Centerissä yhdistetään Kuopion seudun jo olemassa olevat voimavarat kansainvälisesti markkinoitavaksi kokonaisuudeksi, sanoo Kuopion teknologiakeskus Teknia Oy:n kehitysjohtaja Vuokko Tuononen.

Hänen mielestään uudistuva elintarviketuotanto ja viimeaikaiset ruokaskandaalit ovat vauhdittaneet EU:n elintarvikevalvonnan uudelleen organisoimista. Tuonosen mukaan Kuopio tarjoaisi erinomaiset lähtökohdat Euroopan elintarvikevirastolle, koska alueella on olemassa elintarvikealan monipuolista osaamista

-Food Safety Centren vahvuutena on ympäristö-,elintarvike-, ravitsemus- ja lääketieteiden sekä soveltavan biotekniikan välinen yhteistyö.

Vaikka Kuopio tavoitteleekin mahdollista EU:n elintarvikevirastoa, Food Safety Centre ei ole siitä riippuvainen.

-Kuopion keskus ei ole riippuvainen EU-viraston perustamisesta, koska alan tutkimuspalveluille on tarvetta. Perustettiinpa virasto minne tahansa, se voi käyttää meidän palvelujamme hyväkseen, Tuononen uskoo.

Mahdollisesta EU:n elintarvikevirastosta ovat Suomen lisäksi kiinnostuneita ainakin Ruotsi ja Luxemburg. Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään EU-virastoa.

Tuoreimmat osastosta