1999013803 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kerrankin on aikaa muulle elämälle

23.10.1999 0:00

OKO:n keskuspankki- ja yrityspalveluista vastaava johtaja ja johtokunnan jäsen Helena Walldén on viettänyt sapattivapaata palkattomalla virkavapaalla helmikuun alusta lähtien. Ollut ja nauttinut elämästä, käynyt kokkikurssin, opiskellut yrttien viljelyä, matkustanut ja lukenut.

Vapaavuoden ollessa jo lopuillaan, ajatus työhön paluusta ensi vuoden alussa tuntuu Walldénista mukavalta. Hän toivoo kuitenkin pystyvänsä säilyttämään silloinkin nyt oppimansa kiireettömyyden tunteen.

-Se kiire, jossa työelämässä asioita joutuu tekemään, ei aina ole niille asioillekaan eduksi. Aion priorisoida ja organisoida töitäni entistä paremmin.

Irrottautuminen välillä pois työstä voi Walldénin mielestä myös auttaa katsomaan vanhoja totuuksia kriittisemmin ja uudesta näkökulmasta.

-Ihanteellisinta olisi, jos pystyisi jatkuvasti arkielämässään yhdistämään työn, perheen ja harrastukset tasapainoisella tavalla. Se ei vain ikävä kyllä tahdo monellakaan onnistua, vaan työ menee helposti vähän överiksi. Jos elämä on ollut hyvin työpainotteista, vapaavuosi antaa uutta näkökulmaa elämään.

Walldén sanoo itse tehneensä töitä kellon ympäri ja viikonloppuisinkin. OKO:ssa hän on ollut parikymmentä vuotta.

Sapattivapaan ensi kuukaudet Walldén kärsi vieroitusoireista ja huonosta omastatunnosta; Sen verran työorientoitunut hän sanoo aina olleensa. Siitä päästyään hän on nauttinut vapaavuodestaan täysin siemauksin.

-On luksusta päästä irti almanakasta. En ole asettanut mitään tavoitteita, joten en ole kokenut suorituspaineitakaan. Olen vain katsonut mitä päivä tuo tullessaan.

-Tämä on ollut hyvin erilainen vuosi minulle ja miehellenikin, kun yhteistä aikaa on ollut enemmän. Ystäviäkin on ehtinyt tavata.

Taloudellisesti vapaavuoden mahdollistaa Walldénin mukaan aviomiehen työssäkäynti ja pitkän työuran aikana pieneksi kutistuneet asuntolainat. Lisäksi Walldén säästi jonkin aikaa matkarahastoa varten.

Työnantaja suhtautui hankkeeseen Walldénin mukaan niin myönteisesti kuin työnantaja voi. Johtajan tehtäviä hoitaa Walldénin toiminnon osastonjohtajista ja johtokunnassa on tänä vuonna yksi jäsen vähemmän. Vapaan ajankohdastakin päästiin sovitellen sopuun.

Työputken katkaiseminen hetkeksi oli Walldénille pitkäaikainen haave. Moni muukin on kertonut hänelle unelmoineensa samasta, mutta harva uskaltaa lopulta hypätä pitkäksi aikaa pois peläten jäävänsä urallaan jälkeen.

-Aina on otettava joku riski, jos jotain haluaa tehdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?