1999010073 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asianajaja Timo Korpiola:

Julkaistu: 21.10.1999 20:53

Hyppy sivuun vaatii vahvan egon

Asianajaja Timo Korpiolan mielestä työntekijän pitämä sapattivapaa on työnantajallekin niin hyödyllinen teko, että hän halusi kirjata oikeuden sapattivapaaseen peräti tuolloin johtamansa asianajotoimiston osakassopimukseen.

Sen mukaan jokainen 20 vuotta Asianajotoimisto Heikki Haapaniemeä palvellut osakas sai oikeuden neljän kuukauden palkalliseen sapattivapaaseen.

-Lähtökohtana oli, että sen pitää hyödyttää firmaa eikä olla pelkkä lisäetu, Korpiola selventää.

Hyötyä ei kuitenkaan tarvitse mitata markoissa tai suorituksissa, vaan työantajaa hyödyttää myös virkistynyt työntekijä.

Toistaiseksi Korpiola itse on ainoa toimistossa oikeutta käyttänyt. Oltuaan 23 vuotta samassa toimistossa hän jäi neljä vuotta sitten toimitusjohtajan paikalta sapattivapaalle.

Korpiola yhdisti neljän kuukauden sapattivapaaseen lomat ja oli pois töistä seitsemän kuukautta yhteen menoon. Palattuaan hän jätti parin vuoden kuluttua yhtiön toimitusjohtajan tehtävät siirtyen hallituksen puheenjohtajaksi.

Vapauden halun takana ei Korpiolan mukaan ollut burn out eikä muukaan kriisi.

-Asianajajan työssä 40 vuoden työrupeama on yksinkertaisesti vain liian rankka ilman katkoja.

Korpiola itse kaipasi täydellistä irtiottoa työelämästä - ja Suomesta. Koska opiskelemaan lähteneet lapset pärjäsivät jo omillaan, Korpiola muutti vaimonsa kanssa puoleksi vuodeksi Nizzaan. Sieltä he tekivät parin kuukauden maailmanympärimatkan ja yhden pitkän Etelä-Amerikan kiertueen. Muun ajan hän nautti vapaudesta.

-Ne eivät olleet vain huvimatkoja, vaan henkisesti tärkeitä ja vaikuttavia. Vapaana aistin maailman eri tavalla kuin olisin työn lomassa matkaillen pystynyt.

Tärkeintä Korpiolasta olikin, että ensi kertaa työelämään siirtymisensä jälkeen eli lähes 30 vuoteen hän tunsi sapatin aikana itsensä täysin vapaaksi.

-Se oli uskomaton tunne, kun työssä aivot ja ajatukset sitoutuvat tiiviisti työtahtiin. Yhtäkkiä pää olikin vapaa uusille ajatuksille.

Korpiola uskoo kokemuksen muuttaneen arvomaailmaansa pysyvästi niin, että hän oppi ajattelemaan uudella tavalla työelämän hullunmyllyä.

-Teen töitä yhtä paljon kuin ennenkin, mutta osaan suhtautua siihen eri tavalla.

Korpiola tietää, että arvojen muutos houkuttaa helposti hyppäämään kokonaan pois oravanpyörästä. Sen vuoksi hänestä on tärkeää valmistella paluutakin jo lähtiessä yhtä huolellisesti kuin itse lähtöä. Valmistautumatta töihin tipahtaminen on stressaavaa.

Lähtöä Korpiola pohjusti kaksi vuotta muun muassa valmistelemalla keskeneräisiä juttuja ja ottamalla niihin varamiehen mukaan. Asiakkaille järjestettiin myös sapatillelähtiäisjuhla, jossa Korpiola vakuutti tulevansa takaisin ja asioiden olevan hoidossa hänen poissa ollessaan.

Sapatin loputtua hän ajoi itseään sisään töihin kuukauden verran.

-Ennen lähtöä on ehdottomasti sovittava työnantajan kanssa siitä, että pöytä on palatessa tallella, ettei sapatilla tarvitse pelätä työpaikkansa puolesta.

-Jonkin verran uraputki voi välivuodesta tietysti kärsiä. Sapatin pitäminen vaatiikin vahvaa egoa, sillä se on hyppy tuntemattomaan.

Tuoreimmat osastosta