199908310 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoittajan terve järki

21.10.1999 0:00

Osakevälittäjien palvelutarjonnassa on huomattavia eroja niin palveluiden laadussa kuin painopistealueissakin. Tämän osoittaa myös Taloussanomien Raha- ja riski -sivuston tekemä välittäjätutkimus.

Sijoituspalveluiden tarjonta ja kysyntä on Suomessa viime vuosina lisääntynyt suuresti. Taustalla on sijoitustoiminnan voimakas kasvu. Osake- ja rahastosäästäminen on jatkuvasti levinnyt yhä laajempiin yhteiskuntapiireihin. Samalla tiedon tarve sijoitustoiminnan perusasioista on lisääntynyt.

Yhä useampi sijoittaja jättää sijoitustensa hoitamisen omaisuudenhoitajan tehtäväksi. Näin toimivat sekä pienet että suuret sijoittajat. Sijoituspalveluyritysten eroista on kuitenkin ollut niukasti tietoa. Lähtökohta on, että pankkiiriliikkeet ovat palveluliiketoimintaa.

Aikaisemmin pankkiiriliikkeiden kanssa tekemisiin joutuneiden ihmisten joukko oli hyvin pieni. Nyt liikkeiden asiakaskunta on nopeassa kasvussa. Uusilla asiakkailla voi kuitenkin olla vaikeuksia tehdä valintoja pankkiiriliikkeiden välillä. Vaikeuksia voi ilmaantua jo sen suhteen, mitkä ovat hyvä ja huonon pankkiiriliikkeen toisistaan erottavat kriteerit.

Taloussanomien selvitys on koonnut ammattisijoittajien näkemyksiä markkinoilla olevista pankkiiriliikkeistä. Tulokset antavat selvää tietoa eri liikkeiden maineesta ammattilaismarkkinoilla. Piensijoittajan kohdalla tilanne voi kuitenkin olla toinen. Hänen vaatimuksensa hyvästä palvelusta voivat olla toisenlaisia kuin suursijoittajien.

Oman pankkiirin valinnassa terve järki on kuitenkin edelleen kurssissaan. Niin ammattilaisen kuin piensijoittajankin on hyvä selvittää, kenen joukoissa pankkiiritarjokas seisoo ja mistä hän saa tulonsa. Toinen hyvä erotuskriteeri on kuullun ymmärtäminen. Jos pankkiiri ei ota asiakkaansa toivomuksia huomioon, hän on käsittänyt palveluammatin luonteen väärin tai pyrkii johonkin muuhun päämäärään kuin asiakkaan palvelemiseen. Tällaisissa tapauksissa kannattaa muidenkin palvelutarjoajien mahdollisuudet selvittää ennen päätöksentekoa.

Viime kädessä riskin kantaa kuitenkin aina sijoittaja itse eikä pankkiiriliike.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?