199909762 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alfred Berg on paras

Julkaistu: 20.10.1999 0:00

Suomalaiset suursijoittajat ovat yksimielisiä maan parhaasta osakekauppiaasta

Suomalaiset suursijoittajat ovat ainakin yhdestä asiasta harvinaisen yksimielisiä: maan selvästi paras pankkiiriliike on hollantilaisruotsalainen Alfred Berg. Kohtalaisen hyviä - ja lisäksi pohjoismaisia - ovat myös Bergin kovimmat kirittäjät Aros Securities, Enskilda Securities ja Svenska Handelsbanken, mutta Bergin tasosta ne jäävät selvästi.

Alfred Bergin ja muiden Suomen suurimpien osakekauppiaiden taidot ja kyvyt ilmenevät Taloussanomien tuoreesta välittäjätutkimuksesta. Selvitimme 37 suomalaisittain suuren osakesijoittajan haastatteluin, millä tolalla ovat osakevälittäjien palvelut.

Pankkiirien kärkinimet ovat luonnollisesti jo sellaisenaan kiinnostava tutkimustulos. Mutta yhtä kiinnostava havainto löytyy parhaiten menestyneiden yritysten taustasta: terävimpään kärkiryhmään ei enää mahdu ainuttakaan supisuomalaista pankkia tai pankkiiriliikettä.

Paras suomalainen on Evli

Aniharva meikäläinen suursijoittaja uskoo tulevansa toimeen enää pelkin suomalaisvoimin edes suomalaisissa osakkeissa. Ykköspankkiirien vähimmäisvaatimus jopa kotimarkkinoilla on pohjoismaisuus. Ulkomaisissa osakkeissa moni sijoittaja loikkaa pohjoismaistenkin pankkiirien ulottumattomiin kansainvälisten jättipankkien pakeille.

Suomalaisvälittäjistä vain Pankkiiriliike Evli kelpaa huipulle. Avainhenkilöidensä omistamana Evli on myös tutkimuksemme paras suurista pankeista riippumaton pankkiiriliike. Aivan Evlin tuntumassa kirivä brittiläisruotsalainen D.Carnegie Finland on sekin pankkien ulkopuolella toimiva pankkiiriliike, mutta tutkimuksemme koko kärkikvartetilla on isohko pankki taustallaan.

Alfred Bergin omistaa Euroopan suurimpiin pankkeihin kuuluva hollantilainen ABN Amro. Aroksen omistaa tanskalaispankki Unibank. Sekä Berg että Aros ovat alkujaan ruotsalaisia. Enskilda on ruotsalaisen SEB-pankin arvopaperitytär. Niin ikään ruotsalainen Handelsbanken toimii pääomamarkkinoilla Markets-yksiköllään.

Pienikin ero voi olla suuri

Taloussanomien välittäjätutkimus panee osakekauppiaat paremmuusjärjestykseen sillä perusteella, kuinka hyviä arvosanoja sijoittajat antavat niille 13 laatuominaisuudessa. Sijoittajien arvosanat ovat kouluarvosana-asteikolta 4-10.

Kouluarvosanoin mitaten Bergin etumatka ei ensi alkuun näytä suuren suurelta. Yhtiö saa yleisarvosanakseen 8,4, kun koko kirittäjäkolmikko - Aros, Enskilda ja Handelsbanken - nousee 8,1:een. Mutta pientenkin erojen merkitystä korostaa se, että haastatellut sijoittajat saivat itse valikoida arvioitavat osakekauppiaat. Ja koska useimmat arvioivat pääasiallisesti käyttämiään välittäjiä, on arvioitu joukko jo kertaalleen valikoitunut ja hyväksi uskottu.

Samasta kertoo se, että Bergin ja kakkoseksi nousseen Aroksen arvosanojen ero on pienuudestaan huolimatta niin suuri, että yhtä laveaan haarukkaan mahtuu seuraavat seitsemän Aroksen jälkeen tulevaa pankkiiria.

Alf on priimus, mutta ei täydellinen

Kouluarvosana-asteikko on lahjomattomuudessaan armoton - myös parhaalle. Alfred Bergin yleisarvosana 8,4 on perinteisen tulkinnan mukaan tyydyttävä, ei siis kiitettävä.

Parasta Bergissä on palvelukyky likvideissä suomalaisosakkeissa ja osakejohdannaisissa, kontaktihenkilön toiminta ja luotettavuus. Näistä laatuominaisuuksista varsinkin luotettavuus ja kontaktihenkilön toiminta ovat sijoittajien mielestä erittäin tärkeitä. Toimintakyky likvideissä osakkeissa on useimmille suursijoittajille itsestäänselvä minimivaatimus.

Heikoimmillaan Berg on epälikvideissä suomalaisosakkeissa, riskien havaitsemisessa ja markkinatrendien havaitsemisessa.

Moitteet eivät kuitenkaan vaikuta siihen, että kaikista 13 arvioidusta laatuominaisuudesta Berg on sijoittajien mielestä paras peräti seitsemässä. Keskiarvon Alf ylittää kautta linjan kaikissa laatuominaisuuksissa.

Tavallaan paikallisuuden ja kansainvälisyyden ero näkyy siinäkin, että kaikille ilmeisen vaikeissa epälikvideissä suomalaisosakkeissa markkinoiden paras on Evli.

Aros havaitsee riskit

Riippuu tulkinnan tarkkuudesta, onko vain Aros Suomen toiseksi paras osakevälittäjä. Jos sijoittajien antamia arvosanoja tarkastellaan useammalla kuin yhdellä desimaalilla, on Aros hiuksen hienosti parempi kuin Enskilda ja Handelsbanken. Tässä erot ovat kuitenkin niin pieniä, että käytännössä Alfia hätyyttää erittäin tasavahva kolmikko.

Aros on arvostellun pankkiiriryhmän paras kahdessa laatuominaisuudella: hinnan ja laadun suhteessa sekä riskitietoisuudessa. Suunnilleen samaa tasoa Alfred Bergin kanssa Aroksessa on luotettavuus, kontaktihenkilön toiminta ja kauppojen toteutus. Aroksen heikkoja kohtia ovat selvästi epälikvidit osakkeet, osakejohdannaiset ja kyky toimia kaupan vastapuolena.

Osakejohdannaiset ja pankkiirin kyky toimia osakekaupan vastapauolena ovat sijoittajien mielestä arvioiduista 13 laatuominaisuudesta vähiten merkittävät. Välittäjän omat osakekaupat herättävät myös runsaasti ristiriitaisia tunteita - tulkinnat vaihtelevat likviditeetin parantamisesta turhaan välistävetoon.

Enska ja Hanska rinta rinnan

Ruotsalaispankit Enskilda ja Handelsbanken ovat tasaväkisen tyydyttäviä. Ne kulkevat rinta rinnan - mutta eivät suinkaan käsi kädessä. Tasavahvoissa pankeissa on selvät eronsa.

Enskilda on melko tasainen kaikissa laatuominaisuuksissa, mutta ei yhdessäkään markkinoiden paras. Pankki on selvästi keskivertoa parempi useimmilta ominaisuuksiltaan. Kauppojen toteutus tosin sujuu vain keskinkertaisesti ja riskejä Enskilda huomaa hieman heikommin kuin kilpailijansa keskimäärin.

Handelsbankenin kyky ennakoida markkinatrendejä ja niiden muutoksia on sijoittajien mielestä markkinoiden paras. Muuten pankki on paria poikkeusta lukuunottamatta Enskildan tavoin keskimääräistä laadukkaampi osakevälittäjä. Poikkeukset ovat hinnan ja laadun suhde sekä epälikvidit osakkeet, joissa Handelsbanken on hieman keskivertovälittäjää heikompi.

Merita on keskivertovälittäjä

Osakekaupassa määrä ja laatu eivät aina ole sama asia. Kuukaudesta toiseen Helsingin pörssin suurimpiin osakevälittäjiin kuuluva Merita Pankkiiriliike tuntuu potevan ainakin suurten ammattisijoittajien parissa selvää luottamuspulaa. Epätasaisista arvioista edukseen erottuu vain Meritan kyky toteuttaa kaupat virheettömästi ja ajallaan. Muuten Merita on suunnilleen markkinoiden keskivertopankkiiri. Samaa keskimääräistä vajaan kahdeksikon tasoa on Den Danske Bank ja sen Enskildalta ostama AG-pankkiiriliike.

Kiusallisinta Meritalle on, että sijoittajien mielestä pankki jää keskivertovälittäjästä erityisesti tärkeimmissä ominaisuuksissa: luotettavuudessa ja kontaktihenkilön toiminnassa.

Osuuspankkien Opstock saa puolestaan juuri kontaktihenkilön toiminnasta markkinoiden parhaan arvosanan. Opstock jää Meritasta jälkeen vain vähän, mutta tutkimuksen kärkiryhmästä selvästi.

Koko laatututkimuksen jumboryhmän muodostavat Leonia, Conventum ja Mandatum, jotka häviävät keskivertovälittäjälle suunnilleen joka suhteessa. Conventumin valopilkku on hieman keskivertoa parempi johdannaiskauppa, mutta enemmän yritystä vetää alas markkinoiden heikoin luotettavuus.

Tuoreimmat osastosta