199903492 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luomuruuan hinnat ovat pudonneet

Julkaistu: 19.10.1999 0:00

Vihertävän ravinnon valikoimat kasvaneet

Luonnonmukaisesti tuotettujen ruokatarvikkeiden hinnat ovat laskeneet. Etenkin jauhettu luomuvilja, luomuvauvanruoka ja luomuliha ovat halvenneet, ilmenee Kuluttajaviraston valtakunnallisesta hintavertailusta.

Eniten on laskenut purkitetun vauvanruuan hinta. Myös kasvisten ja leivän hinnat ovat laskussa, poikkeuksen tekee vain sipuli.

Luomuelintarvikkeiden saatavuus on heikointa Lapissa ja Ahvenanmaalla, ja joissakin tuoteryhmissä valinnanvara rajoittuu yhteen tai kahteen tuotteeseen.

Kuluttajavirasto ja lääninhallitukset selvittivät syyskuussa 75 luomutuotteen hintoja 27 paikkakunnalla ja 160 liikkeestä. Luomutuotteiden hintavertailu tehtiin edellisen kerran kaksi vuotta sitten.

Vihanneshinnoissa on yhä leveä haitari

Luomuvihannesten hintahaitari on pysynyt huomattavan leveänä. Esimerkiksi luomutomaatin kilohinta on 8-27,8 markkaa, mutta hinnat ovat halvenneet pari markkaa viime vertailusta.

Luomuvihanneksista parhaiten on saatavilla tomaattia, porkkanaa, perunaa ja sipulia. Myös luomulihan valikoimat ovat kasvaneet, hieman halventuneet ja saatavuus on parempi kuin kaksi vuotta sitten. Luomulihaa ja -makkaraa löytyi kuitenkin selvästi harvemmasta kaupasta kuin maitotuotteita.

Tavallisen ja luomuporsaan ulkopaisti maksoivat käytännössä saman verran kilolta. Muut luomulihalajit maksoivat 7-35 prosenttia enemmän kuin tavallinen tehomaatalousliha.

Leipävalikoima ja hinnat nousevat

Luomuleivän valikoima on monipuolistunut, mutta hinnat ovat nousseet luomurukiita lukuun ottamatta vähintään kymmeneksen.

Maitotuotteista luomukuohukerma näyttää halventuneen hieman edellisiin keräysajankohtiin verrattuna. Luomumaitotuotteita on hyvin saatavilla, vähintään joka toisessa myymälässä.

Selvityksen mukaan luomujauhojen kilohinta on laskenut 2-7 prosenttia kahdessa vuodessa, luomuhiutaleissa hinnat ovat alentuneet kaksi kertaa niin paljon.

Uutta kauppojen hyllyillä ovat luomukahvi ja -tee.

Tuoreimmat osastosta