1999012531 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Räätälöityä suutarintyötä

Julkaistu: 16.10.1999 0:00

Moni tyylikäs pukeutuja hankkii pukunsa räätäliltä. Luksuksen huippua on kuitenkin mittojen mukaan valmistetut jalkineet.

-Mittojen mukaan tehty kenkä tuntuu mukavalta jalassa, sillä sitä valmistettaessa on otettu huomioon asiakkaan jalkaongelmat. Se on myös lähes ikuinen, sillä kenkä voidaan avata ja rakentaa uudelleen. Jos sisäpohja on kulunut, se vaihdetaan, jolloin jäljelle jää silti kauniisti patinoitunut ulkonahka, toteaa mallimestari Teijo Piippo, jonka johtama helsinkiläinen Mittatilausjalkine T&P on yksi harvoista suomalaisista mittatilausjalkineita valmistavista yrityksistä.

Juoksumatolta luonnospaperille

Vielä pari vuotta sitten Mittatilausjalkine T&P oli pieni suutarinverstas. Pajasta lähtivät maailmalle muun muassa alkuperäiset Leningrad Cowboys -bootsit. Nyt yritys työllistää seitsemän henkeä, joista jokainen osallistuu mittatilausjalkineparin saattamiseen asiakkaalle.

Yhden parin valmistamiseen kuluu 40 työtuntia.

-Ensin otamme mitat asiakkaan jaloista, sitten jalkojenhoitaja tutkii jalkoja tarkemmin peilipöytää vasten. Jalat myös kuvataan. Lisäksi tarkastellaan asiakkaan kävelyä tämän liikkuessa juoksumatolla, Piippo kertoo.

Seuraavaksi keskustellaan siitä, minkälaiset kengät asiakas haluaa.

-Vaihtoehtoja on lukemattomia, sillä jo nahkoja kenkiä varten on satoja. Käytämme esimerkiksi aina nuorten eläinten nahkaa, koska vanhemman eläimen nahassa saattaa olla arpia tämän ehdittyä poikia, Piippo toteaa.

Sitten kenkä suunnitellaan paperilla. Seuraavaksi vuorossa on lestin, kaavojen ja lopulta itse jalkineen valmistaminen.

-Peruskengät saa 4 000 markalla ja kalleimmat valmistamamme jalkineet ovat maksaneet noin 10 000 markkaa. Seuraava pari on tosin edullisempi, kun koko prosessia ei tarvitse käydä läpi alusta asti, vaan esimerkiksi mittojen tarkistaminen riittää.

Klassista ajan hengessä

Perinteisesti Mittatilausjalkine T & P:ssä asioivat jalkaongelmaiset, jotka halusivat tavallisia ortopedisiä jalkineita tyylikkäämmät kengät. Nuoren Piipon silmissä välkkyy kuitenkin aivan uudenlaisia visioita.

-Suuri osa asiakkaistamme on laatutietoisia pukeutujia, jotka saattoivat ennen teettää kenkänsä vaikkapa Lontoossa. Heitä varten olemme suunnitelleet klassisen kenkämalliston, johon kuuluu nelisenkymmentä mallia naisille ja miehille mittatilaustyönä valmistettavaksi. Tarkoituksena on, että laadun lisäksi ne kestävät myös esteettisesti, muotien vaihteluista huolimatta.

Piipon asiakkaat ovat tajunneet laadun merkityksen.

-Monet liikealalla toimivista asiakkaistamme tekevät pitkää päivä, jolloin mukavat, mutta tyylikkäät jalkineet ovat välttämättömyys. Sama linja jatkuu jopa urheiluharrastuksissa, joten olemme tehneet mittatilaustyönä myös runsaasti golfkenkiä ja ratsastussaappaita.

Tuoreimmat osastosta