1999019299 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomessa riittää haasteita

Julkaistu: 16.10.1999 0:00

Suomessa riittää haasteita

Kauppatieteiden tohtori Julianna Borsos-Torstila, 28, kertoo ajautuvansa kaikissa työpaikoissaan kansainvälisiin tehtäviin, joten nimitys Mandatum Pankkiiriliikkeen kansainvälisestä toiminnasta vastaavaksi johtajaksi on luontevaa jatkoa vauhdikkaalle uralle. Borsos-Torstila on aiemmin toiminut Etlassa 1993-97 taloustutkijana ja viimeksi Merita pankkiiriliikkeessä analyytikkona ja Baltian markkinoiden vastaavana.

Luontainen kansainvälisyys perustuu osin kielitaitoon. Äidinkielitasoisten ranskan ja englannin kielen lisäksi Borsos-Torstila puhuu espanjaa, saksaa, unkaria ja ruotsia.

Borsos-Torstilan lähiajan tärkeimpiä tehtäviä on luoda kattava kansainvälinen yhteistyöverkosto, joten matkapäiviä ja tiedonhankintamahdollisuuksia kertyy varmasti riittävästi. Toiminnan rakenteluun menee herkästi parikin vuotta.

Toinen tärkeä työsarka on hakea ja markkinoida hyviä ulkomaisia sijoituskohteita. Tässä työssä Borsos-Torstila haluaa hyödyntää ekonomistin ja analyytikon taustaansa. Sijoittajat haluavat saada syvällistä tietoa sekä yrityksistä että markkinoista.

-Esimerkiksi Isossa-Britanniassa toimivissa investointipankeissa analyytikoilla on paljon vahvempi rooli. He ovat myös keskimäärin selvästi vanhempia. Täällä koko ala on vielä aika nuori.

Borsos-Torstila voisi kuvitella työskentelevänsä myös Lontoossa, mutta investointipankkitoiminnan voimakas kehittyminen Suomessa tarjoaa tällä hetkellä parhaat haasteet. Suomessa on lähivuosina odotettavissa runsaasti yritysjärjestelyjä ja listautumisia. Lisäksi yksityisetkin ihmiset vaurastuvat ja alkavat sijoittaa.

-Kansainvälinen esimerkki näyttää, että investointipankkitoiminnassa menestyvät ne, jotka keskittyvät siihen. Perinteinen pankkitoiminta tukee huonosti investointipankkitoimintaa. Henkistä pääomaa on vaikea yhdistää ja ratkaisujen tekeminen konsernitasolla on mutkikasta. Melko pienikin investointipankki voi pärjätä hyödyntämällä paikallisuuttaan. Esimerkiksi Mandatum on Suomessa markkinajohtaja.

Etlan vuosiin liittyi vuoden komennus Lontoolaiseen CISME-tutkimusinstituuttiin, jossa Borsos-Torstila valmisteli väitöskirjaansa Suomalaisten yritysten sijoitusstrategioista Itä-Euroopassa. Hän väitteli viime keväänä.

-Kirjoittaminen on minulle harrastus ja väitöskirjan tekeminenkin työn ohessa oli harrastusta. Olen kevään jälkeen pitänyt vähän taukoa, mutta nyt olisi jo paljon ideoita.

Tuoreimmat osastosta