199906804 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskusta: Hallitus on heikentänyt Leonian arvoa

Leoniasta odotetaan päätöstä tänään

13.10.1999 0:00

Keskustan mukaan hallituksen vitkuttelu Leonian myynnissä on heikentänyt pankin arvoa ja pitänyt sen henkilöstöä epävarmuudessa. Puolueessa myös ihmetellään hallituspuolueiden halua tyrmätä osuuspankkiryhmä mahdollisten ostajakandidaattien ulkopuolelle.

Suurimmat hallitusryhmät sosiaalidemokraatit ja kokoomus suosivat Sampoa Leonian kumppaniksi.

Leonian hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Mari Kiviniemi (kesk.) pitää pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) toimintaa Leonian ympärillä pankin kannalta haitallisena.

-Olen ihmetellyt, että Leonia-kauppaa on näin pitkään ja vielä julkisuudessa käsitelty. Ihmettelen lisäksi Lipposen, Niinistön ja koko hallituksen lausuntoja tästä asiasta. Ne eivät ole parantaneet Leonian tilannetta tai bisnestä, vaan ovat selvästi sitä haitanneet, Kiviniemi sanoo.

Hänen mielestään päätöksiä pitää tehdä nopeasti, jos niitä aiotaan tehdä.

Keskusta jäämässä rannalle omistusjärjestelyissä

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Maria Kaisa Aulan (kesk.) mukaan Leonian vähittäispankkitoiminnan yhdistäminen osuuspankkiryhmään turvaisi parhaiten kattavan pankkiverkoston säilymisen Suomessa.

-Osuuspankkiratkaisua puoltaa se, että synergiahyödyt olisivat paremmat. Se vahvistaisi pankkitoimintaa Suomessa, Aula sanoo.

Keskustaa kismittää se, että hallituksen sinipuna-akseli järjestelee asioita keskenään. Osuuspankkiryhmä ei kelpaa Leonian ostajaksi eikä Tapiola henkivakuutusyhtiö Suomen kumppaniksi.

-Tuntuu siltä, että osuuspankkiryhmää ei haluta missään tapauksessa ostajaksi, mutta ei ole esitetty kunnon argumentteja esimerkiksi Sammon puolesta. Tärkeintä olisi kuitenkin löytää järkevä kotimainen ratkaisu, Kiviniemi korostaa.

-Pitää muistaa, että Leoniaan liittyy vahvasti myös postipalvelut. Niiden järjestäminen ja turvaaminen ei ole Leonian asia, vaan se on valtion tehtävä, hän jatkaa.

Leonian myynti sinetöidään tänään

Leonian myynnistä päättää hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta, eikä keskusta pääse oppositiossa vaikuttamaan ratkaisuun. Ministerivaliokunnan odotetaan päättävän Leonian kohtalosta tänään.

Myös keskustassa pidetään Leonian yksityistämistä pörssilistautumisen kautta epätodennäköisenä. Leonian listautuminen ei yksinään välttämättä pullistaisi valtion kassaa yhtä paljon kuin pankin myynti.

Keskustan mukaan Leoniasta päätettäessä on tärkeää kotimaisen ratkaisun lisäksi turvata työpaikkoja. Leonian myynti ei saa Kiviniemen ja Aulan mukaan johtaa rajuihin saneerauksiin ja tuhansien työpaikkojen menetyksiin.

Leonia voi jatkaa yksinkin

Leonian hallintoneuvoston jäsen, SAK:n johtaja Tuulikki Kannisto (sd.) ei puolestaan pidä Leonian myyntiä tässä vaiheessa mitenkään välttämättömänä.

-Minulla ei ole kantaa ostajaehdokkaisiin, koska en tunne asian yksityiskohtia. Pankin myynti ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa välttämätöntä, ja se voisi jatkaa yksinkin. Olisi hyvä, jos voitaisiin säilyttää yksi suomalainen hyvin toimeentuleva pankkiryhmä itsenäisenä, muotoilee Kannisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?