1999013178 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ett undantag

Julkaistu: 11.10.1999 16:44

Att amerikanska General Electric Co bland företagsledare i 53 länder åtnjuter den största respekten kan man ta som en hälsning från gamla tider eller undantaget som bekräftar regeln.

GE är ett konglomerat med de mest olika aktiviteter och är vid sidan av tvåan Microsoft världens största företag.

Latinets conglomerare betyder nysta ihop eller rulla samman. Konglomerat används för att beteckna en bergart, som består av sammangyttrade stenar.

För Eric Ambler, och andra spänningsskapande författare under mellankrigstiden, var näringslivets svåröverskådliga sammangyttringar ett ständigt överhängande hot mot knegarens vardag och moraliska begrepp för att inte tala om världsfreden. Konglomerat var kanoner och olja och kommande krig.

Mycket riktigt blev det krig, men kanske det mer berodde på maktberusade diktatorer än profithungriga plutokrater.

Helt fel hade Ambler & co inte. Konglomerat hade sin storhetstid under den koloniala eran med billig finansiering, feta regeringskontrakt och chanser till affärer i alla riktningar. Det gav den senare en chans att leva vidare i väst som bysantiska konstruktioner och bläckfiskar i näringslivet, omtyckta hatobjekt för många thrillerförfattare.

GE med högkvarter i New York är inget undantag. Att utveckla sofistikerade vapen för skattebetalarnas pengar förtjänar man bra på. Komponenterna är många och obegripligt invecklade. Det har gått framåt sedan Thomas Edisons bolag 1892 slogs ihop med andra elföretag. Ett stridsflyg är en värld för sig.

Organisationen är naturligtvis decentraliserad med de olika bolagen placerade i operativa grupper.

Konglomerat var levande realiteter ännu på sjuttiotalet. Enligt amerikansk företagstrategei, importerad till Europa, var det bra för en företagsgrupp att ha sinsemellan olikartade verksamheter. I dagens västekonomi är detta passé. Företagsstrukturen skall vara koncentrerad på några enheter för att tillfredsställa analytiker.

En aktivitetsmix är bra för att reglera kassaflödet. Men i konglomerat är det svårt för utomstående att bedöma vad som är barlast i väntan på bättre tider, som kanske aldrig kommer. I varje fall inte i just den sektorn och på de villkor konglomeratet räknar med för att inte förlora redan insatt kapital.

Professionella investerare vill ha raka rör, inte sammangytter som försvårar värderingen. GE är undantaget, men inte längre stilbildande. I den asiatiska ekonomin finns det många konglomerat, en följd av ett kolonialt förflutet eller lukrativa förbindelser till de bestämmande i politiken eller genom att företag med krympande verksamhet köpt in sig i expansivare branscher. Det sistnämnda är den klassiska förklaringen till konglomeratens uppkomst fast elbranschen krisade väl inte precis när GE bildades 1892.

Birger Thölix är f.d. chefredaktör för Vasabladet.

Tuoreimmat osastosta