1999010714 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Malesian pörssi kääntynyt alamäkeen

Julkaistu: 11.10.1999 16:40

Sijoituspääomat vapautuivat

Malesian sijoituspääoman liikkeille asettamat väliaikaiset rajoitukset poistuivat syyskuun alussa ja Kuala Lumpurin pörssi on sen jälkeen kääntynyt laskuun.

Sijoituspääoman joukkopakoa ei ole kuitenkaan nähty. Malesian keskuspankin tilastojen mukaan syyskuun ensimmäisenä maasta lähti vain 328 miljoonan dollarin edestä pääomia, mikä on noin kaksi prosenttia maahan rajoitusten vuoksi loukkuun jääneen pääoman arvioidusta määrästä. Kuala Lumpurin pörssin kehitystä mittaavat indeksit ovat syyskuun kahtena kaupankäyntipäivänä laskeneet yhteensä runsaat neljä prosenttia.

Vaikka rajoitusten poistaminen ei olekaan aiheuttanut pääoman joukkopakoa, uutta pääomaa on ollut vaikea houkutella Malesiaan. Investointipankki Morgan Stanley International ilmoitti taannoin sisällyttävänsä Malesian uudelleen kansainvälisiin osakeindekseihinsä, minkä uskottiin lisäävän sijoittajien kiinnostusta maan osakemarkkinoihin. Palautus tapahtuu kuitenkin vasta helmikuussa, joten sijoittajat ovat vielä varovaisia Malesian suhteen.

Malesiaan sijoittaneet ulkomaalaiset joutuvat yhä maksamaan 30 prosentin veron sijoitustensa tuotosta kotiuttaessaan varansa, mikä vähentää markkinoiden houkuttelevuutta. Pääomaliikkeiden rajoitusten poistaminen ei ole häirinnyt Malesian valuuttaa. Dollarin kurssi on säilynyt 3,80 ringgitin tuntumassa.

Tuoreimmat osastosta