199903270 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kilpailuvirasto: Kauppaketjuja ei kohdeltu tasa-arvoisesti

Suomen Spar valitti Oulun kauppapaikkajaosta

11.10.1999 16:39

Kilpailuviraston alustavan arvion mukaan Oulun kaupunki menetteli väärin jakaessaan Linnanmaan alueen kauppapaikkoja. Sen perusteella kaupunki kohteli kauppaketjuja epätasa-arvoisesti eikä prosessi ollut tarpeeksi avoin.

Oulun kaupunginhallitus jakoi Linnanmaan kaksi kauppapaikkaa Tradekalle ja Osuuskauppa Arinalle viime marraskuussa. Vastoin teknisen lautakunnan esitystä se ei laittanut kauppapaikkoja julkiseen hakuun. Päätöksessään hallitus ei perustellut yhteistyökumppaneiden valintaa.

Suomen Spar teki asiasta valituksen, ja Oulun lääninoikeuden päätöksellä kaupunginhallitus joutui perumaan päätöksensä. Lääninhallituksen selvityksen mukaan Suomen Spar oli esittänyt kauppapaikkavarauksen Linnanmaan alueelle vuonna 1990.

Sparin halusta tonttiin ei tiedetty

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kari Myllyniemen (kesk.) mukaan kaupunginhallitus teki päätöksensä eri kauppayhtymien neliöiden perusteella.

-Sparilla ei ollut hakemustakaan sisällä silloin, kun päätös tehtiin. Se tuli samana päivänä, kun kaupunginhallitus teki päätöksen. Spar kyllä väittää, että se oli ilmaissut halukkuutensa jo kymmenen vuotta sitten, mutta minulla ainakaan ei ole ollut tietoa siitä, Myllyniemi sanoo.

Kilpailuviraston mukaan kuntien maankäyttöä koskevalle päätöksenteolle voidaan asettaa erityisiä vaatimuksia, koska kunnat voivat vaikuttaa päivittäistavarakaupan kilpailuun ratkaisevasti. Päätöksenteon menettelytapojen ja kriteereiden täytyy kilpailuviraston mukaan olla kaikkien osapuolten tiedossa ja niitä täytyy soveltaa tasapuolisesti, johdonmukaisesti ja avoimesti.

Kilpailuviraston mielestä Oulun kaupungin tulisi pidättäytyä uusista päivittäistavarakaupan kauppapaikkapäätöksistä kunnes sen asema ja menettelytavat on selvitetty. Kilpailuviraston erikoistutkijan Liisa Vuorion mukaan päätös syntynee syyskuun aikana.

Myllyniemen mukaan Oulun kaupunginhallitus ottaa kauppapaikat käsittelyynsä sen jälkeen. Tämän jälkeen hallitus todennäköisesti kilpailuttaa kauppapaikat.

-Ei meitä kyllä ole millään lailla sidottu kilpailuvirastoon enää. Ei sillä taida olla mitään sanottavaa, koska ei ole päätöstäkään, mitä se voisi moittia. Tuskin se moittii päätöstä, joka on kumottu, Myllyniemi sanoo.

Eniten maksava saa tontin

Myllyniemen mukaan kauppapaikkojen kilpailuttaminen on harvinaista. Kilpailuttaminen on hänen mielestään kaksipiippuinen asia.

-Mikä on kriteeri, kun kilpailutetaan. Ei voi väittää, että joku tekee paremman kaupan. Raha ratkaiskoon. Se saa tontin, joka maksaa kaupungille eniten. Ihmiset ymmärtävät sen niin, että kaupunki saa mukavasti rahaa. He eivät hoksaa, että kauppa perii sen pois. Ei se ota sitä vahingokseen, Myllyniemi toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?