1999015767 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vitamiinintuottajat maksavat jättikorvaukset hintakartellista

Roche, BASF ja neljä muuta yritystä korvaavat yli miljardi dolla

11.10.1999 16:18

ria

Geneve Amerikkalaisten lehtitietojen mukaan kuusi vitamiinivalmistajaa on valmis maksamaan yli 1,1 miljardia dollaria, jotta niitä ei syytetä enää oikeudessa vitamiinien hintakartellista.

Kartelliin kuuluvat sveitsiläinen Roche, saksalainen BASF, ranskalainen Rhône-Poulenc sekä japanilaiset Eisai, Daiiche Pharmaceutical ja Takeda Chemical Industries. Summa olisi suurin kartellien paljastumisesta koskaan maksettu korvaus.

Virallinen sopimus julkistetaan Yhdysvalloissa kahden viikon kuluttua.

Kartelli on pitänyt satojen juomavalmistajien, kuten esimerkiksi Coca-Colan, hinnat korkeina. Myös useat elintarvikkeet aina aamiaismuroista maapähkinävoihin ovat olleet ylikalliita vitamiinikartellin takia.

Hintakartellista syytetyt kuusi yhtiötä hallitsevat yli 80 prosenttia tärkeimpien vitamiinien markkinoista.

Korvauksia yli tuhannelle yritykselle

Yli miljardin dollarin korvaukset menevät nyt yli tuhannelle yritykselle, jotka ovat ostaneet vitamiineja liian kalliilla hinnalla. Rahojaan perivät pois myös rehujen valmistajat ja suuret maatilat, jotka joutuivat ostamaan vitamiineja sopimushinnoin.

Jo aiemmin Roche ja BASF olivat suostuneet maksamaan Yhdysvalloissa yhteensä 725 miljoonan dollarin sakot laittomista hintasopimuksista.

Vitamiineja ostaneet yritykset pistivät asialle 50 asianajotoimistoa, jotka saavat korvaussummasta 11 prosenttia eli miltei 125 miljoonaa dollaria.

Kartellin sanotaan olleen voimassa yhdeksän vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?