1999012300 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sahateollisuuden yhteistyöhön odotettavissa jatkoa Pohjolassa

Julkaistu: 11.10.1999 16:17

Norjalaisesta sahayhteistyöstä kilpakumppani suomalaisten kanta

päille

Sahateollisuuden yhteistyölle on Pohjoismaissa odotettavissa jatkoa vielä tiistaina kerrotun norjalaiskeskittymisen jälkeenkin. Ruotsissa sahoja on vielä paljon, ne ovat suomalaisia pienempiä ja tehokkuudeltaan heikompia. Myös Norjassa sahojen tehokkuus on jäljessä suomalaisista.

-Ruotsin sisällä tapahtuu lisää yhdistymisiä. Norjassa se voi olla vaikeampaa, koska sahoja ei enää ole paljon. Yhdistymisiä tapahtuu sekä maiden sisällä että niiden välillä, arvioi johtaja Bo Borgström Metsäteollisuus ry:stä tulevaa kehitystä.

Myös Keski-Euroopan sahateollisuudella on vielä edessään ryhmittymistä, Borgström arvioi. Hän korostaa kuitenkin, etteivät järjestelyt välttämättä tarkoita yrityskauppoja ja fuusioita vaan yhteistyö voi olla myös pk-yritysten verkostoitumista.

Moelven ja Norske Skog ei uhkaa suomalaisia

UPM-Kymmenen Puutuoteteollisuuden toimialajohtaja Kari Makkonen ei pidä norjalaisten Moelvenin ja Norske Skogin aikomusta yhdistää niiden sahateollisuudet uhkana suomalaisille suursahureille. Euroopan suurimmankin sahaajan osuus koko alueen markkinasta on vain viitisen prosenttia ja tulevan norjalaiskuvion kaksi prosenttia.

-Sahabisnes on niin fragmentoitunutta, ettei tällä ole merkitystä markkinoille.

Lisäksi suomalaisten katteet markkinoilla ovat olleet skandikilpailijoita parempia.

Jos Norjan suurin sahaaja Moelven ja saha- ja paperiyhtiö Norske Skogin tytäryhtiö Forestia yhdistävät kapasiteettinsa, muodostuu niistä Euroopan mittakaavassa neljänneksi suurin sahaaja Stora Enson, Metsäliiton ja UPM-Kymmenen jälkeen. Tulevasta kapasiteetista kaksi kolmannesta on peräisin Moelveniltä, joka on rakennustuotteisiin keskittyvä yritys. Liikevaihtoa yritykselle kertyy noin 2,5 miljardia markkaa.

Tulevan norjalaisyhtiön tavoitteena on kasvaa myös jatkossa. Moelvenin konserninjohtaja Frode Alhaug on todennut, että Ruotsin ja Norjan sahateollisuudessa on tulevaisuudessa yhteensä tilaa Suomen tapaan parille, kolmelle yritykselle.

Vaikka Suomessa sahayritykset ovat kooltaan suuria, ovat Ruotsi ja Norja Suomea edellä jalostusasteessa.

Japanin kysyntä elvyttää markkinoita

Japanin talouden vähittäinen elpyminen näkyy nyt myös sahatuotteiden tilauksissa. Tämä yhdessä perinteisten kuusimarkkinoiden kuten Hollannin ja Ranskan patoutuneiden ostotarpeiden kanssa tuo edellytyksiä kuusisahatavaran hinnan nostoille.

-Näiden johdosta hinnat tulevat vahvistumaan joitakin prosentteja, toteaa UPM:n Makkonen.

Tuoreimmat osastosta