1999010188 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lämmin sää ja kova kilpailu syövät ravintoloiden myyntiä

Julkaistu: 11.10.1999 16:07

Asiakkaat ovat jo kyllästyneet terasseihin, mutta sisällekään ei

vielä haluta mennä

Useissa ravintoloissa syksy on alkanut odotettua vaisummin. Hotelli- ja ravintolaryhmän johtaja Juhani Järvenpää Sokos Hotelsista syyttää asiakkaiden vähyydestä lämmintä säätä.

-Yleensä syksy on houkutellut ihmiset sisälle ravintoloihin. Nyt asiakkailla näyttää jääneen kesäkoodi päälle, ja he tekevät kaikkea muuta kuin istuvat ravintolassa, hän toteaa.

Järvenpään mukaan vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat näännyttävän pitkän lämpimän jakson jälkeen väsyneet olemaan terasseilla, mutta eivät vielä halua mennä sisällekään.

Yritysasiakkaita ravintoloissa on entiseen tapaan, mutta Järvenpään mielestä yksityisten ihmisten iltapörräys on hukassa. Yksi syy tähän saattaa hänen mukaansa olla myös raha: pitkä terassikausi on rokottanut monen huvibudjettia ankarasti.

Center-Innin ravintolatoimenjohtaja Olai Baumann ei pane syyshiljaisuutta sään piikkiin. Hänen mukaansa asiakkaiden vähyydellä ja säällä voi olla vain sellainen yhteys, että ihmiset eivät enää pitkän kesän jälkeen jaksa liikkua ravintoloissa.

Pätevämpi selitys autioitumiselle hänen mukaansa on tarjonnan kasvussa. Samaa mieltä Baumannin kanssa on Restelin ravintolapuolen ja liiketoimintayksikön johtaja Björn Pahlman.

-Vaikka kysyntä kasvaa, myynti ei kasva, koska uusia ravintoloita syntyy sitä nopeammin, hän huomauttaa.

Myynti ei nouse viimevuotisesta

Ravintola-alalla on havaittu, että yhteys bruttokansantuotteen nousun ja ravintoloiden myynnin välillä on hämärtynyt. Toisin kuin ennen, ruokaan ja juomaan ei enää virtaa lisää rahaa samaa tahtia kuin talous kasvaa.

Järvenpään mukaan Sokos Hotelsissa odotettiin, että tänä vuonna ravintolamyynti kasvaisi.

-Näin ei kuitenkaan näytä käyvän, vaan myynnit ovat viime vuoden tasolla, hän huomauttaa.

-Hyvä jos viime vuoden tasolle päästään, toteaa puolestaan Baumann Center-Innin osalta.

Myös Restelissä on ennakoitu, että koko vuoden tulos pysyttelee viimevuotisen suuruisena.

Tuoreimmat osastosta