1999013869 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nollia ja ykkösiä, missä kympit?

Julkaistu: 11.10.1999 15:51

Televisio ja radio digitalisoituvat Suomenmaassa, koska se on diplomi-insinööreistä kivaa.

Suomalaisilla ei ole digitaaliradioita eikä -televisioita eikä heti tule, ellei yhteiskunta subventoi elektroniikka-alaa entistä enemmän.

Kolvinkäyttäjien kerman mielestä meidän on aina oltava edelläkävijöitä kaivoonhyppäämisessä, vaikka ulkomailla on jo huomattu, ettei siitä välttämättä hyvä seuraa. Pitäisi katsoa, onko pohjalla vettä.

Suomi kärsii nyt vaikeaa elektromagneettista kiihkomasennustautia, jossa on menossa maniavaihe. Se on se vaarallisempi faasi. Silloin tehdään itsemurhia tahallaan ja vahingossa.

Ohjelmapäälliköt ovat digitalisoinnin puolella siksi, että saataisiin entistä enemmän interaktiivisia ohjelmia. Herroihin voidaan soveltaa vanhaa pitkänmatkanjuoksun väittämää. Mitä pitempi ansioluettelo sitä tyhmempi jätkä.

Interaktiivisuus, tuo laiskuuden ja puhelinlaitosten salaliitto, saattaa median muka lähemmäs kansaa, mutta alkuperäisen ajattelun mukaan ohjelmien ei tarvitse olla interaktiivisia, koska media itsessään on vuorovaikutteinen olio. Muistatteko sen vanhan hokeman, että sanomalehti on ympäröivän yhteiskunnan peili?

Jumalan kiitos, minun ei tarvinnut seurata interaktiivisia ohjelmia silloin kun vielä kehityin. Kun Taanila kehui urkumusiikkia, minä en voinut kaataa sitä puhelinäänestyksellä. Olisin halunnut kuulla Dilailan, ja kuuntelisin sitä lopun ikääni, mutta sain kuunnella Taanilaa ja lähes sivistyin. Kuuntelen molempia.

Analogisessa televisiossa on yksi ohjelma, joka kaikkien pitäisi tenttiä ennen tv-luvan myöntämistä. Se on visailuleikki Voitto kotiin ja sitä juontaa näyttelijä Nicke Lignell.

Ohjelmassa kilpailijoiden pitää arvata, mitä sadalle ihmiselle tulee ensimmäiseksi mieleen esimerkiksi sanasta spray. Hiuslakka, deodorantti ja suihkemaali tulivat koeryhmän mieleen. Kilpailijat olivat kotimaisten lajitovereidensa kanssa enimmäkseen samaa mieltä.

Autohörhöjen joukkueen edustajan mieleen tuli ensimmäiseksi öljyspray. Ehkä hänen kannattaisi tehdä ekskursio autotallin ulkopuolelle. Ohjelma on meille kaikille hyvä vieraantumismittari.

Ohjelmaa on mukava seurata, koska vastaukset eivät ole oikeita eikä katsojan tarvitse edustaa enemmistöä. Riittää kun hän tietää mitä enemmistö ajattelee.

Yhtäkkiä huomaa, että anoreksia ei ole vaikein globaali terveysongelma, vaikka se onkin prime time -sairaus.

Viihdepuolella ollaan niin pitkällä, että juttuja tehdään yleisön pyynnöstä.

Pedofilia myy hyvin. Ajatelkaa, että opettaja on 20 vuoden ajan pitänyt oppilaitaan sylissä. Miestä ei ole tuomittu, vaikka sylissäpito on todistettu. Onko sylissäpito rikos?

Joku tässä tilausjournalismissa kammottaa. Olen seurannut yhden erityiskoulun toimintaa, ja siellä mistään ei tulisi mitään, jos lapsia ei pidettäisi sylissä. Kun pidetään sylissä, kaikista tulee jotain.

Meidän Burt oli lapsena tolvana kuten lapset ovat. Siksi pidin häntä kädestä kiinni suojatiellä. Kakara ei sitä halunnut, mitä yksi tendenssitoimittaja piti väkivaltaisena sekaantumisena lapseeni.

Koska median läsnäolo vain lisääntyy, sen vaikutuksen luulisi olevan korkeimmillaan, mutta ei. Median vaikutus vähenee ja toimittajien arvostus laskee. Siinä menee lapsi pesuveden mukana.

Oikea, aktiivinen media on juuri pääsemässä vauhtiin, kun taantumus yrittää iskeä. Kunnollisten ohjelmien ja perehtyneitten toimittajien ansiosta media käsittelee jopa talouselämää. Sellainen ei olisi tullut 70-luvun alussa kysymykseenkään.

Optioista narisemisen voi tietysti leimata populismiksi, mutta ei se vanha kikka enää auta. Mitä enemmän mielivaltaisuutta arvostellaan sitä harkitsevammiksi talouden toimijat tulevat. Suomeksi sanoen yritykselle alkaa olla kilpailuetua siitä, että se ei oletäysi mulkku, vaan good citizen.

Siinä ei auta, että VM:n Martti Hetemäki huomasi optioiden sijoitukset siunaukseksi tupon aattona. Se ei sinänsä ollut mikään uutinen. Uutinen oli se, että Hetemäki on globaalissa taloudessa pystynyt kumoamaan aineen häviämättömyyden lain. Kumpi hänelle myönnetään, talouden vai fysiikan Nobel?

Jukka Kuikka kirjoittaa tällä palstalla keskiviikkoisin.

Mitä pidempi cv, sitä tyhmempi jätkä.

Tuoreimmat osastosta