1999012728 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aasian kehityspankki nostaa ennusteitaan alueen kasvusta

Julkaistu: 11.10.1999 15:49

Aasian romahdus jää lyhytaikaiseksi

Aasian kehityspankki ADB on korottanut odotuksiaan Aasian maiden talouskasvusta. Tuoreessa ennusteessaan pankki ennustaa Aasian 14 suurimman talouden kasvavan tänä vuonna 5,5 prosentilla ja ensi vuonna saman verran. Japani ei ole luvuissa mukana. Nopeimpaan kasvuun yltää pankin arvion mukaan tänä vuonna Etelä-Korea kahdeksan prosentin kasvullaan. Vuonna 2000 kärkipaikan ottaa Intia seitsemän prosentin kasvulla.

Etelä-Korean nopea toipuminen on yllättänyt ADB:nkin. Uutistoimisto Bloombergin mukaan pankki arvioi vielä huhtikuun katsauksessaan Etelä-Korean kasvun jäävän kahteen prosenttiin tänä vuonna. Tuoreimpien tietojen mukaan Etelä-Korean valtiovarainministeriö arvioi maan talouden kasvaneen vuoden kolmannella neljänneksellä kymmenellä prosentilla vuoden takaisesta.

ADB alentaa Kiinan kasvuennustetta 6,8 prosentin huhtikuun 7 prosentista. Kiinan kasvun pankki arvioi hidastuvan kuuteen prosenttiin vuonna 2000. Kiina hallituksen virallinen tavoite tälle vuodelle on 7 prosenttia.

Pankin arvion mukaan Aasian toipuminen talouden romahduksesta on odotettua nopeampaa, ja talouden kehityksen uhkatekijät ovat kutistuneet vuodentakaisesta huomattavasti. Pankki ei usko enää uusiin devalvaatiokierroksiin, koska useimpien maiden vaihtotaseet ovat kääntyneet ylijäämäisiksi. Mailla ei myöskään ole enää niin paljon ulkomaista velkaa kuin kriisin puhjetessa. Kansainvälisen selvityspankki BISin tilastojen mukaan Aasian maiden ulkomaiset velat olivat yhteensä 186 miljardia dollaria vuoden 1998 lopulla, kun ne kriisin puhjetessa syksyllä 1997 olivat noin 472 miljardia dollaria.

Tuoreimmat osastosta