199905745 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera listautuu New Yorkin Nasdaqiin

Julkaistu: 11.10.1999 15:47

Mia Jouslehto

Sonera kertoi eilen myös odotetusta listautumisesta New Yorkin pörssin teknologiapainotteiselle Nasdaq-listalle. Listautumisella yhtiö tavoittelee muiden sinne pyrkineiden tavoin lisää kansainvälisiä sijoittajia.

-Noteeraus lisää Soneran näkyvyyttä USA:n markkinoilla ja laajentaa sijoittajakuntaa. Nasdaq on paikka, jossa Soneran kaltaiset yhtiöt listataan, hallitusneuvos Samuli Haapasalo liikenneministeriöstä arvioi.

Soneran noteeraus Nasdaqissa alkanee lokakuun 13. päivä.

Markkinoilla Soneran Yhdysvaltoihin listautumista pidettiin johdonmukaisena ratkaisuna.

-Yhdysvaltoihin listautuminen on järkevää, koska yhtiö on tehnyt sinne huomattavat investoinnit ja amerikkalaisten sijoittajien määrä kasvaa, Carnegien analyytikko Visa Manninen arvioi.

-Soneralla on mahdollisuuksia menestyä New Yorkissa, sillä koko alaan liittyy paljon mielenkiintoa. Joskin Soneran tunnettuus on siellä vielä rajallista, Manninen jatkaa.

Muilla kuin Nokialla ollut vaikeuksia New Yorkissa

Suomalaisyhtiöistä New Yorkin pörssin valloituksessa on edelleen onnistunut parhaiten Nokia. Niin Metson kuin UPM-Kymmenen osakekauppa käynnistyi kesällä hapuillen.

Sonera on Helsingin pörssin toiseksi suurin yhtiö noin 112 miljardin markan markkina-arvollaan. Yhtiö on kasvanut rajusti viisi viime vuotta. Sen liikevaihto on noussut 5,3 miljardista 9,6 miljardiin markkaan vuodesta 1994 viime vuoteen.

Samassa ajassa sen tuloksentekokyky on parantunut. Soneran voitto ennen satunnaiseriä oli viime vuodenvaihteessa 2,1 miljardia markkaa ja vuonna 1994 1,1 miljardia. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa yhtiö teki tulosta 1,3 miljardia.

Salin puolusteli USA-investointia

Annin julkistamistilaisuudessa Soneran toimitusjohtaja Aulis Salin perusteli yhtiön viime maanantaina julkistamaa USA:n investointia. Sonera ilmoitti sijoittavansa 4,2 miljardia markkaa Yhdysvaltain gsm-markkinoille.

-Olimme perusteellisesti harkinneet investointimme, hän muotoili.

Salinin mukaan Soneran oli mentävä USA:n markkinoille nyt, koska parin vuoden kuluttua yhtiöllä ei ehkä olisi ollut rahaa tehdä sitä kovan kilpailun takia. Lisäksi Salin muistutti, että telealan aloittelevat yhtiöt tekevät aluksi tappiota, koska toimintaan tarvitaan isot pääomapanostukset verkkojen rakentamisesta lähtien.

Tuoreimmat osastosta