1999020394 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokia hakee markkinoita Japanista ja Koreasta

Kolmannen sukupolven kännykkäverkot tulevat ensimmäi

11.10.1999 15:44

seksi Aasiaan

Lontoo anna.mard@lineone.net

Nokia julkisti kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkonsa eilen Lontoossa. Kilpailija Siemens pitää tuotejulkistustilaisuuden tänään.

-Ensimmäiseksi verkkoja rakennetaan Japaniin, joka on meille uusi alue. Tähän mennessä siellä on myyty kännyköitä, mutta verkkotoimittajana emme ole olleet, sanoo Nokian markkinointijohtaja Ukko Lappalainen.

Toinen uusi alue on Korea, joka harkitsee vahvasti Nokian suosimaa wdcma-standardia.

Japanin kolmannen sukupolven verkot valmistuvat ilmeisesti vuonna 2001 ja Korea seuraa perässä. Euroopassa taajuuksia jaetaan operaattoreille ensi vuonna ja seuraavan vuonna. Verkot otettaneen käyttöön vuonna 2002.

Kolmannen sukupolven verkkoratkaisut laajentavat Nokia Networksiksi muuttuvan Nokia Telecommunicationsin markkinoita, mutta kilpailu kiristyy. Koreassa ja Japanissa yhtiöt hamuavat siivua verkkorakentamisesta.

Koreassa Nokialla on jo yhteistyötä SK Telecomin kanssa.

-Korea ja Japani ovat kuitenkin vaikeita markkinoita, joilla usein suositaan kotimaista tuotantoa. Meidän etumme on se, että pystymme toimittamaan verkon kaikki osat avaimet käteen -periaatteella, Lappalainen sanoo.

Kolmannen sukupolven matkapuhelimet tulevat Aasiaan ja Eurooppaan huomattavasti nopeammin kuin USA:aan. Atlantin takana ei ole jaossa uusia taajuuksia kolmatta sukupolvea varten ja verkot on rakennettava nykyisille taajuuksille, mikä hidastaa kehitystä tuntuvasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?