1999015697 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sutjakka sihteeri heittää jalat pöydälle

Julkaistu: 11.10.1999 15:43

Kun sihteerin ja hänen työpisteensä välistä kitkaa halutaan vähentää, kannattaa puuttua perusasioihin. Hyvä työtuoli on kaiken a ja o.

-Työtuolia ei kannata ostaa kuin sikaa säkissä, vaan sitä pitää kokeilla ensin, neuvoo työfysioterapeutti Outi Rautalin.

Työergonomia on henkilökohtainen juttu, sillä yhdellä sihteerillä on pitkät jalat, toisella puolestaan pitkä selkä. Työpiste pitääkin sortteerata kunkin työtapojen ja mittojen mukaan.

Lihaskireyttä voi vähentää vaihtamalla mahdollisimman usein työasentoa. Puhelimessa voi puhua välillä seisten, kävellen, jopa joogaten.

-Mikäli mahdollista, välillä on hyvä heittää vaikka jalat pöydälle, Rautalin ehdottaa.

Hoikkana pysyminen on matematiikkaa

Paraskaan tuoli ei sihteerille riitä, tärkeää on myös oikea ruokavalio. Valtaosalle sihteereistä, jotka ovat suurimmaksi osaksi yhä naisia, dieettiasiat ovat sydäntä lähellä. Rokotukseksi ihmedieettejä vastaan korostetaan asiallista ravitsemustietoa.

Helsingin yliopiston Lahden tutkimuskeskuksen vetäjä, dosentti Mikael Fogelholm tiedetään asiamieheksi, jonka mukaan hoikkana pysyminen on raakaa matematiikkaa.

-Tärkeintä on, että päivittäinen ruokavalio on terveellä pohjalla ja peruspalikat kunnossa, muistuttaa Fogelholm.

-Jos juhlissa sortuu toiseen palaan unelmatorttua, ei ole syytä syyllistää itseään. Järkevä ruokavalio kestää hairahduksen kerran viikossa tai kahdessa.

Sihteeri -99. Asiantuntijoiden ammattitapahtuma ja ideapäivät 29.-30.9.1999 Wanhassa Satamassa.

Tuoreimmat osastosta