1999015233 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pohjoismainen sähköpörssi Nord Pool haluaa pörssiluvan Norjassa

Julkaistu: 11.10.1999 15:37

Vaihtoehtona hakea toimilupaa jostain muusta maasta

Pohjoismainen sähköpörssi Nord Pool haluaa vauhdittaa Norjassa lakimuutoksia, jotka mahdollistavat Nord Poolille oikean pörssitoimiluvan saannin.

Vaikka Nord Pool toimii kuin pörssi, se ei ole toiminut pörssisääntelyn alaisena vaan norjalaisen energiaministeriön toimiluvan varassa.

-Mikäli Nord Pool ei saa pörssilupaa Norjassa, on vaihtoehtonamme hakea toimilupaa jostakin muusta maasta, esimerkiksi Ruotsista, sanoo Nord Poolin toimitusjohtaja Per Hjorth.

Ruotsissa sähköpörssin johdannaissopimukset määritellään finanssi-instrumenteiksi. Finanssijohdannaisten kauppapaikka on oikea pörssi, jota koskevat pörssisäännökset ja jota valvovat samat rahoitusalan valvontaviranomaiset kuin muitakin pörssejä.

Status nousisi

Nord Poolin asiakkaat haluaisivat kauppapaikasta oikean pörssin, koska pörssistatus tekisi Nord Poolista asiakkaille kätevämmän vastapuolen esimerkiksi vakuushallinnan kannalta.

Säännellyn pörssin asema vahvistaisi Nord Poolin mielestä sen puolueettomuutta, tasapuolisuutta ja riskittömyyttä sijoittajille.

Pörssisääntelyyn perustuvan toimiluvan puutetta Nord Pool pitää uhkana itselleen pörssien välisessä kilpailutilanteessa. Euroopassa monet täysivaltaiset pörssit aikovat lähiaikoina ryhtyä kauppaan sähköjohdannaisilla.

Nord poolin toivomaa lakiuudistusta valmistelevat Norjassa sekä hyödykejohdannaisvaliokunta että pörssilakivaliokunta.

Lakihanke etenee

Hyödykejohdannaisvaliokunta on jo päätynyt Nord Poolia miellyttävälle kannalle. Nyt se patistaa valiokuntia ripeään ja synkronoituun työhön. Uudet säädökset pitäisi saada voimaan ensi vuoden aikana.

Nord Pool toimii kaikissa pohjoismaissa. Suomalainen El Ex -sähköpörssi kytkeytyi Nord Poolin reilu vuosi sitten. Tanska liittyi Nord Poolin tämän vuoden kesällä.

Tuoreimmat osastosta