1999013856 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankki voi evätä yritykseltä lainan ympäristölepsuilun takia

Yrityksen saastuttaminen voi olla rahoittajallekin riski

11.10.1999 14:18

Yrityksellä voi olla vaikeuksia saada rahoitusta, jollei se ole hoitanut ympäristöasioitaan kuntoon. Pankeista kerrotaan, että ympäristöasiat otetaan huomioon lainapäätöstä tehtäessä osana riskikartoitusta.

Luottojohtaja Tarja Lahtinen Merita Rahoituksesta kertoo, että luottoa mietittäessä pidetään huolta siitä, ettei asiakkaalle tule ympäristöasioissa velvoitteita, joita se ei pysty hoitamaan.

-Nämä voisivat aiheuttaa yritykselle sellaisen taloudellisen kriisin, että se ei pystyisikään maksamaan lainaansa, hän huomauttaa.

OKO:n pankinjohtajan Timo Ritakallion mukaan jokainen luottoa hakeva yritys ja sen näkymät analysoidaan.

-Ilman muuta otetaan huomioon, jos yrityksen liiketoiminnassa on ympäristöasioihin liittyvä riski, hän huomauttaa.

Lahtisen mukaan myös vakuutena olevaan omaisuuteen kiinnitetään huomiota vakuuden menettämisen pelossa. Hän ottaa esimerkiksi Helsingin Myllypuron tapauksen, missä kaatopaikkamaalle rakennettujen asuntojen arvot laskivat maaperän myrkyllisyyden tultua ilmi.

Handelsbankenin luottojohtaja Vesa Kantee huomauttaa, että kyse on myös välillisistä vaikutuksista.

-Yrityksen ongelmiensa takia saama negatiivinen julkisuus voi kohdistua myös rahoittajaan, hän toteaa.

Ympäristöriskin rahastusta ei pidetä hyväksyttävänä

Pankkien edustajat puhuvat moraalista ja etiikasta, ja sanovat rahoittavansa vain hyväksyttäviä hankkeita.

-On helppo sanoa, että emme rahoittaisi hanketta, jossa olisi ilmeinen ympäristöriski, toteaa Ritakallio.

-Yrityksen pitää hoitaa asiansa kuntoon, ennen kuin haluamme luotottaa sitä, sanoo Lahtinen.

Pankit voivat varautua riskiin nostamalla lainasta pyytämäänsä korkoaan. Kukaan ei kuitenkaan ainakaan julkisesti myönnä tekevänsä näin. Esimerkiksi varatoimitusjohtaja Asko Rintala Aktiasta on sitä mieltä, että epäilyttävistä kohteista pitäisi pysyä erossa.

-En ymmärrä, miten pankki voisi hinnoitella yrityksen mahdollisesti ympäristölle tekemän vahingon, hän toteaa.

Vaatimukset kasvavat jatkuvasti

Pulmana on, että ympäristövaikutusten mittaaminen on hankalaa, ja esimerkiksi yritysten luokittelua niiden ympäristövaikutusten perusteella vasta aloitellaan. Kiireen takia etenkin pienten hankkeiden vaikutusten tutkiminen jää helposti hataraksi.

Pankkien edustajien mukaan selvityskäytäntöä parannetaan ja tiukennetaan koko ajan.

-Kovin radikaaliksi emme voi heittäytyä, kun asiakkaat eivät ole tottuneet siihen, sanoo Lahtinen. Hänen mukaansa yrityksiltä vaaditaan silti koko ajan enemmän ja enemmän.

Lahtinen kertoo, että Meritassa on alkanut laaja koulutus, jossa luotoista neuvotteleville henkilöille opetetaan muun muassa millaisia lupia yritys tarvitsee, ja mitkä ovat minkäkin alan riskitekijöitä.

Pankkien edustajat ovat varsin yksimielisiä siitä, että ympäristöasioiden merkitys luottopäätöksissä kasvaa vastaisuudessa. Ritakallio muistuttaa, että reittausjärjestelmän kehittyessä tällaiset näkökulmat tulevat olemaan luokitusyhtiöiden lausunnoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?