199901429 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kolmasosalla välittäjistä kustannukset kasvavat

Helsingin pörssin hallitus hyväksyi uudet pörssimaksut

11.10.1999 14:17

Helsingin pörssin hallitus hyväksyi eilen maksurakenteen uudistuksen, joka astuu voimaan ensi vuoden alussa.

Pörssin toimitusjohtajan Timo Laitisen mukaan uudistus nostaa joidenkin välittäjien kustannuksia. Pörssin tuloihin hintauudistus ei juuri vaikuta: tulot pysyvät joko ennallaan tai laskevat hieman.

-Karkeasti kolmannekselle välittäjistä maksut nousevat, muille ne putoavat tai pysyvät ennallaan, Laitinen kertoo.

Kauppojen volyymin mukaan laskettava osuus laskee ja uutena mukaan tulee toteutuneiden tarjousten perusteella perittävä kauppakohtainen maksu. Sen mukaan kaupan osapuolet maksavat perusmaksuna 1,5 euroa toteutuneelta tarjoukselta. Perusmaksu laskee 0,9 euroon, mikäli kuukaudessa toteutuneiden tarjousten määrä ylittää 10 000 kappaleen määrän.

Välittäjän kiinteä 2 000 euron kuukausimaksu säilyy ennallaan, ja välittäjien vaihto-osuuden mukaan perittävä 150 000 euron kiinteä kuukausimaksu poistuu.

Osakekaupan arvon perusteella perittävä muuttuva maksu putoaa jatkuvassa kaupankäynnissä 0,0025 prosenttiin ja sopimuskaupoissa 0,0035 prosenttiin. Sopimuskaupat ovat joko välittäjän sisäisiä tai pörssin aukiolon ulkopuolella tehtyjä kauppoja.

Välittäjille tarjolla siirtymäkausi

Pörssivälittäjä voi halutessaan valita vaihtoehtoisen hinnaston, joka on voimassa vuoden 2000 loppuun saakka. Laitisen mukaan pörssi haluaa hinnastoratkaisulla helpottaa välittäjien siirtymistä uuteen järjestelmään.

Siirtymäkauden hinnastossa kuukausimaksu on sama ja tarjouskohtainen perusmaksu on 0,6 euroa kaupalta.

Hintauudistuksen tavoitteena on Laitisen mukaan tasapuolistaa maksukäytäntöä ja varmistaa Helsingin kilpailukyky kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Suomen markkinoiden kannalta keskeiset Tukholman ja Frankfurtin pörssit ovat jo aiemmin ottaneet maksurakenteensa perustaksi kauppa- tai tarjouskohtaisen maksun. Kauppaa kohden perusmaksut ovat Helsingin kilpailijapörsseissä yleensä noin 0,5-1,5 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?