1999018169 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Danisco hoitaa lakiasiansa Suomesta

Suuri osa toiminnoista siirtyy Kööpenhaminaan

11.10.1999 14:01

Suuri osa ruokaparanne- ja sokeriyhtiö Cultorin toiminnoista siirtyy tanskalaisen elintarvikejätin Daniscon pääkonttoriin Kööpenhaminaan. Suomesta lähtevät muun muassa rahoitustoiminnot. Daniscon pääjuristi sen sijaan sijoittuu Helsinkiin, mistä hoidetaan myös ympäristöasiat.

-Rahoitusosasto on Kööpenhaminassa, koska rahoitus on koordinoitava hyvin tarkkaan tanskalaisten kanssa. Pääjuristi johtaa verkostoa 30 maassa, eikä sijainnilla sinänsä ole niin suurta merkitystä, vuorineuvos Björn Mattsson sanoo.

Mattsson on Daniscon varapääjohtaja ja Cultorin toimitusjohtaja. Hänen toimipaikkansa jää Helsinkiin.

Danisco omistaa Cultorista 99,9 prosenttia. Yhtiö aikoo listautua Helsingin pörssiin. Parhaillaan se keskustelee pörssin ja Rahoitustarkastuksen kanssa tiedoista ja raporteista, joita sen täytyy niille antaa.

-Tavoitteena on listautua mahdollisimman nopeasti. En osaa tarkkaan sanoa milloin, mutta syksyn aikana kuitenkin, Mattsson kertoo.

Suomalainen Sucros Oy integroidaan Danisco Sugar -yksikköön. Yhteistyö ei muuta toimintaa.

Danisco Sweeteners -yksikön päämaja sijoitetaan Redhilliin Britanniaan. Yksikkö tekee yhteistyötä Danisco Cultorin maailmanlaajuisen myyntiorganisaation kanssa.

Sekä valmistusaineita valmistavan Danisco Cultorin että Danisco Sweetenersin tutkimusta ja tuotekehitystä muutetaan. Osa projekteista lopetetaan. Siksi muun muassa henkilökuntaa vähennetään.

Kantvikissa, Helsingin lähellä, on nykyisin kaksi tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatiota, jotka yhdistetään.

Danisco vähentää yhteensä 350 ihmistä Suomessa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Kantvikissa työskentelee 120 ihmistä.

-Yt-neuvotteluja käydään pitkin syksyä ja lopulliset päätökset tehdään niiden jälkeen, Mattsson kertoo.

Daniscon pääjohtaja on Alf Duch-Pedersen. Yhtiön viisihenkisen hallituksen suomalaisjäsenet ovat Kemiran pääjohtaja Heimo Karinen ja Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Vuoria.

Cultorin suuromistajat myivät osakkeensa Daniscolle viime keväänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?