1999010215 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaavilainen savustuspussitehdas teki miljoonakaupat jenkkimarkkinoille

Hope-Smokella lupaavia virityksiä myös Saksan markkinoille

11.10.1999 13:53

Suomalainen savustuspussi raivaa nyt toden teolla tietä jenkkimarkkinoille. Kaavilainen Hope Smoke Oy on näet päässyt amerikkalaisen keittiötarvikeyhtiö Williams Foods Inc:n kanssa sopimukseen savustuspussien levittämisestä sikäläiseen vähittäiskauppaverkostoon. Yhtiöt ovat tässä vaiheessa sopineet 10-25 miljoonan pussin toimituksesta vuodessa.

Jenkkisopimus tietää kaavilaistehtaalle huimaa tuotannonlisäystä, sillä nykyiset tuotantomäärät ovat olleet miljoonan kappaleen nurkilla vuodessa.

-Sopimus on nyt allekirjoitettu ja tuotantolinjojemme laajennukset on vahvistettava viikon kuluessa. Nykyinen konekantamme riittää noin 17 miljoonan pussin vuosituotantoon, kertoo toimitusjohtaja Timo Koivula.

Hän pitää jenkkisopimusta yrityksen tähän asti tärkeimpänä ja lupailee, etteivät uutiset vielä tähän lopu.

-Syyskuun alussa pääsimme sopimukseen siitä, että toimitamme savustuspusseja kaikkiin amerikkalaistukikohtiin ja lähetystöihin täällä Euroopassa, myöhemmin kenties ympäri maailmaa. Myös Saksassa olemme pääsemässä sopimukseen suuren kauppaketjun kanssa, Koivula myhäilee.

Jenkit ovat grillikansaa

Toimitusjohtaja perustelee yrityksen panostusta jenkkimarkkinoihin liki rajattomilla mahdollisuuksilla. Amerikkalaiset ovat tunnetusti grillaamisen ja ulkonakokkaamisen ystäviä. Tähän ideologiaan ja kulutustottumuksiin savustuspussi tulee kuulemma kuin tilauksesta.

-Strategianamme on ollut hakea jenkeistä paikallista yhteistyökumppania, sillä kaupanteko Suomesta käsin on rahan ja ajan hukkaamista. Samaa linjaa noudatamme myös muilla vientimarkkinoilla.

Miljoonakaupat tuovat vipinää myös Kaaville. Hope Smoke työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä ja sen liikevaihto on ollut miljoona markan tietämissä. Koivula arvioi liikevaihtohaarukan hyppäävän nyt 5-25 miljoonan väliin. Samalla tarvitaan muutama uusi työntekijä, joskin tuotanto on pitkälle koneistettu ja verkotettu alihankkijoille.

-Amerikkalaisvalmistajiin nähden linjamme on kolme kertaa nopeampi, Koivula kehaisee.

Uusi alku yritykselle

Nyt saatu jenkkitilaus tietää kaavilaisyritykselle todellista uutta alkua. Hope Smoke Oy:n juuret ovat vuonna 1993 tehdyssä keksinnössä ja vuotta myöhemmin perustetussa Hope Finland Ltd Oy:ssä, joka lupaavan alun jälkeen ja monien yllätykseksi ajautui konkurssiin jo muutamaa vuotta myöhemmin. Taustalla oli väite sopimusrikkomuksesta ja miljoonakorvauksista, jotka sittemmin todettiin perättömiksi.

Hope Smoke Oy osti yrityksen konkurssipesältä kesällä 1997. Hope Smoken takana on Koivulan lisäksi omistajina muun muassa CapMan, Jussi Länsiö ja Ilkka Brotherus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?