1999018364 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vuokratyövoimaa välittävä Vedior yrityskaupan kautta Suomeen

Julkaistu: 11.10.1999 13:48

Hollantilaisyhtiö on tehnyt tarjouksen brittiläisestä Selectistä

Rotterdam

Hollantilaisen Vediorin tarjous ostaa brittiläisen Selectin koko osakekanta synnyttää toteutuessaan maailman kolmanneksi suurimman vuokratyövoimaa välittävän yrityksen. Vedior on valmis maksamaan Selectistä reilut 10 miljardia markkaa.

Yrityskaupan jälkeen Vedioria suurempia ovat vain sveitsiläinen Adecco ja yhdysvaltalainen Manpower. Yhtiö laskee markkinaosuutensa nousevan 4,1 prosenttiin maailmanlaajuisesti ja seitsemään prosenttiin Euroopassa.

Vediorin ja Selectin yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 4,6 miljardia euroa. Kaupan toteutuessa Vediorilla on 1 900 toimistoa 25 maassa, myös Suomessa.

Select pönkittää Vediorin kasvua

Ostamalla Selectin Vedior pääsee kiinni Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian houkutteleviin vuokratyömarkkinoihin. Viime vuonna Selectin lähes 832 miljoonan punnan liikevaihdosta 38 prosenttia tuli Yhdysvalloista ja 27 prosenttia Isosta-Britanniasta.

Selectin avulla Vedior tavoittelee myös nopeampaa kasvua. Ripeästi kasvavan yhtiön toimipisteistä lähes puolet on perustettu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Selectin arvoa Vediorille lisää myös erikoistuneen vuokrahenkilöstön suuri määrä. Sen liikevaihdosta 66 prosenttia syntyi muun muassa tietotekniikkaan, juridiikkaan ja taloushallintoon erikoistuneen henkilöstön välittämisestä.

Pohjoismaat kiinnostaa Vedioria

Yrityskaupan kautta Vedior tulee myös Suomen markkinoille, sillä Select perusti viime vuonna Helsinkiin kirjanpito- ja hallintotyöntekijöitä välittävän yrityksen Office Helpin. Sekä Select että Vedior sanovat, että kauppa ei vaikuta suoraan Helsingin toimistoon.

Selectin liikevaihdosta reilut 21 prosenttia tulee Manner-Euroopan markkinoilta.Vedior puolestaan toimii tällä hetkellä yhdeksässä Euroopan maassa, joista Ranskan osuus liikevaihdosta on 60 prosenttia.

Sekä Vedior että Select ovat aiemmin ilmoittaneet kiinnostuksensa Pohjoismaiden markkinoihin, ja Vedior vahvisti kiinnostuksena uudelleen ostotarjouksen yhteydessä. Suomen lisäksi Vedior pääsee Selectin kautta heti Norjan markkinoille.

Vediorin edustajan Bas Rutgersin mukaan yhtiö ei kerro tulevaisuuden suunnitelmistaan Pohjoismaissa ennen yrityskaupan varmistumista. Tähän mennessä Vedior on varmistanut lähes 40 prosenttia Selectin osakkeista, kun yksi suuromistaja ilmoitti myyvänsä osakkeensa. Muiden osakkeenomistajien myyntihalukkuuden Vedior arvioi selviävän lokakuun aikana.

Tuoreimmat osastosta