1999016720 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskusliikkeiden kauttalaskutusta ei koeta ongelmaksi

Niken protesti jäämässä yksittäistapaukseksi

11.10.1999 13:41

Keskusliikkeiden kautta tapahtuvaa kauttalaskutusta ei pidetä ongelmallisena kauppojen tavarantoimittajille. Urheiluvälineitä valmistavan Niken irrottautuminen Kesko-yhteistyöstä on näillä näkymin jäämässä yksittäistapaukseksi.

Nike on purkanut ensi vuoden alusta lähtien sopimuksen Keskon ja Sportian kanssa ja aikoo asioida suoraan yksittäisten kauppiaiden kanssa. Nike ei saa seuraa ainakaan Atomic-, Wilson- ja Oxygen-urheiluvälineitä maahantuovasta Amer Sport Oy:stä.

-Toimintatapamme pysyy ennallaan emmekä ole tekemässä tässä suhteessa mitään muutoksia. Asia ei ole edes esillä, vastaa Amer Sport Oy:n toimitusjohtaja Ari Alkio.

Monia merkkituotteita maahantuovan Keskon omistaman Kaukomarkkinat Oy:n toimitusjohtajan Kari Ansion mukaan heilläkään ei ole muutoksia tiedossa.

-Pitää tietenkin seurata sitä, miten tehokkuus saadaan eurooppalaiselle tasolle. Suomessa ei voi olla kovinkaan erilaista hintatasoa muuhun Eurooppaan nähden.

Vakiintunut järjestelmä

Kauttalaskutuksen laskutuspalkkioista käydään ajoittain keskusteluja. Palkkion taso on noin 2-4 prosenttia laskun loppusummasta.

-Kauttalaskutus on vakiintunut järjestelmä. Mielestäni se toimii kyllä käytännössä, mutta keskusliikkeiden laskutuspalkkion tasosta voidaan olla montaa mieltä, sanoo Elintarviketeollisuusliiton johtaja Risto Saarinen.

Saarinen muistuttaa, että keskusliikkeet perustelevat palkkiota sillä, että sen avulla katetaan luottoriski.

-Käytännössä niin sanotut huonot asiakkaat siirretään suoralaskutukseen, Saarinen muistuttaa.

Vaikka kauttalaskutuksesta ei ole suuria erimielisyyksiä, niin erityisesti pk-teollisuudella on vaikeuksia päästä keskusliikkeiden toimittajiksi.

-Kauttalaskutus ei ole meidän jäsenkuntamme kannalta noussut ongelmaksi. Yleisesti ottaen pk-yrityksillä on vaikeuksia päästä keskusliikkeiden toimittajiksi. Suurimpana syynä pidetään yritysten kykyä toimittaa suuria määriä tavaraa, sanoo johtaja Martti Pallari Suomen Yrittäjistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?