1999017758 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköisen kaupan räjähtäminen edellyttää tekijänoikeuksien maailmanlaajuista selvittämistä

Kopioston toimitusjohtaja Tarja Koskinen-Olsson Genevessä:

11.10.1999 13:37

Geneve Verkkokaupan arvo kasvaa arviolta viisinkertaiseksi vuoteen 2001 mennessä eli yli 500 miljardiin dollariin nykyisestä yli 100 miljardista dollarista. Vuoteen 2003 mennessä sähköinen kauppa kymmenkertaistuu.

Asiantuntijoiden arvio esitettiin eilen Genevessä Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPOn (World Intellectual Property Organisation) sähköistä kauppaa käsittelevässä konferenssissa.

E-commerce mullistaa etenkin niiden tuotteiden myynnin, joita tekijänoikeus suojaa. Näitä ovat esimerkiksi ohjelmistot ja musiikki- ja filmiala.

Tekijänoikeuksien valvontajärjestön Kopioston toimitusjohtaja Tarja Koskinen-Olsson peräsi eilen konferenssipuheessaan WIPOlta aktiivisuutta, jotta tekijänoikeuksille saataisiin maailmanlaajuinen myöntämisverkosto.

-Tämä on tärkeää pienille ja keskisuurille yrityksille ja kehitysmaille. Sähköinen kauppa antaa niille tasavertaiset mahdollisuudet kaupankäyntiin suuryritysten ja rikkaiden maiden kanssa.

Koskinen-Olsson on myös Kansainvälisen kopiointioikeusjärjestöjen liiton IFRROn puheenjohtaja.

Digitelevisio avaa uuden ajan

Koskinen-Olsson sanoi sähköisessä kaupassa tuotteiden myyjän, kuten julkaisijoiden, olevan täysin riippuvaisia tekijänoikeuksista. Tämä todistuu, kun sanomalehden tilaaja saa lehtensä enää vain sähköisesti.

Entiset fyysisten kirjojen ja lehtien ISBN- ja ISSN-standardointinumerot vaihtuvat DOI-tunnukseksi (Digital Object Identifier), jos tuote siirretään verkon kautta ostajalle.

Koskinen-Olsson kertoi Suomen järjestämässä audiovisuaalisessa kokouksessa arvioidun, että vuonna 2007 digitaalitelevisioiden tuloista jo yli puolet koostuu sähköisten tuotteiden myynnistä ja enää vajaa puolet mainostuloista ja lupamaksuista.

Koskinen-Olsson sanoi myös Euroopan unionin työskentelevän sen hyväksi, että verkkoyhteyksien tarjoajat sulkisivat palvelut internet-käyttäjältä, joka tarjoaa laittomia kopioita.

-Verkkopalvelun nopea sulkeminen on äärimmäisen tärkeää, koska väärinkäyttäjät tekevät useiden miljoonien liikevaihdon muutamassa viikossa.

Koskinen-Olssonin mukaan eri tekijänoikeusjärjestöt ovat jo yhteistyössä sähköisen kaupan muutosten selvittämisessä. Suomi kuuluu esimerkiksi Ranskan ja Saksan lisäksi kuuden eurooppalaismaan Verdi-projektiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?