199903014 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tyylikäs luomus

Julkaistu: 9.10.1999 0:00

Havistran tuottamien taideviinin julkistamisajankohta ei juuri voisi olla parempi. Perinteisesti punaviineistä koostuva sarja tulee markkinoille pimeiden ja sateisten syysiltojen aikana, jolloin olemme alttiita paitsi punaviineille myös henkisille pohdiskeluille.

Nyt 9. kertaa julkaistava viinisarja alkoi ranskalaisista viineistä, mutta ilmeisesti hintatason vuoksi viimeiset kolme vuotta taideviini on tullut Espanjasta. Etikettien tekijät ovat eturivin kuvataitelijoitamme. Tänä vuonna tehtävän sai Chris af Enehielm. Hänen kaksi öljyvärimaalaustaan ovat etikettien alkuperäisteokset.

Suurikokoinen etuetiketti on sinisen ja keltaisen hallitsema runoelma, jota hallitsevat kolme naisfiguuria ja rypäletertut. Unenomaisen maalauksen tyyli tuo mieleeni värimaailmansa puolesta Gauguinin töitä. Suljetuin silmin raukeina makaavat hahmot ovat ehkä myös viite viinin ihastuttavan ominaisuuteen tuoda yltäkylläinen, mutta luova väsymys vähänkin suurempina annoksina nautittuna. Mieleeni muistuvat antiikin symposiumit, jotka olivat nimenomaan luotu hämäriin mietiskelyihin runsaan viininjuonnin yhteydessä. Värikylläinen ja voimakas maalaus on sangen kutsuva, jos malttaa pysähtyä tutkiskelemaan sitä.

Pullon sisältö on peräisin lounais-Espanjasta ja on ns. maaviini (Vino de la tierra) Extremaduran alueelta. Maaviinit ovat pöytäviinejä seuraava laatuaskel. Tämän alueen viineille on lähiaikoina luvassa alkuperäisluokituksen toiseksi korkein luokka D.O.

Viini kantaa nimeä Lar de Barros Crianza 1996 (Alkon no. 5501, hinta 59,90 mk), ja sen on tuottanut kohtuullisen maineikas Bodegas Inviosa. Rypälekoostumus on 80 prosenttia Tempranilloa ja loput Garnachaa ja Gracianoa. Viini on kypsynyt vuoden amerikkalaisessa tammessa.

Voimakkaan tummanpunaisen viinin tuoksu on runsas, mutta ei ehkä vielä huippuunsa kehittynyt. Siinä voi aistia musteen sävyä, lyijykynää ja hieman mustaherukkaan vivahtavaa marjaisuutta. Tuoksun rehevyys on helppo liittää etiketin värikylläiseen maailmaan.

Maultaan tämä keskitäyteläinen viini on nuorekas ja sangen täynnä aromeja. Runsas alkoholi nostaa paljon makua esiin viinistä, ja nuorekas viini muodostuu jämäkäksi kokonaisuudeksi. Maussa tuntuu hyvä ja kestävä hedelmä, ja happoisuus sekä tanniinit ovat hyvin esillä. Silti viini ei ole rutikuiva, vaan varsinkin jälkimaku on yhä hyvin hedelmäinen.

Tarjosin tätä viiniä pariloidun fasaaninrinnan kanssa ystävälleni, joka ei erityisesti ole viini-ihmisiä. Silti hänkin hämmentyi siitä, kuinka hyvin viini täydensi ruokaamme. Fasaanin kastikkeen valmistin huuhtelemalla parilan vadelmaviinietikalla ja vasikanfondilla. Tämä teki hurmiomaisen herkullisen yhdistelmän viinin aromien kanssa. Myös fasaanin oma maku pääsi hyvin esille, ja lintu suorastaan pyysi tätä viiniä kyytipojakseen.

Juuston ystäville oikein kunnolla itkevä mustaleimainen emmental saattaisi olla onnistunut valinta tälle taidepaukulle.

Tyylikäs ja maukas viini ja hienostunut pakkaus tekevät taideviinipullosta erinomaisen lahja- tai tuliaispullon.

Tuoreimmat osastosta