1999018401 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa uskotaan Christianian ja Merita-Nordbankenin liittoon

Julkaistu: 1.10.1999 16:55

Suomalais-ruotsalaisen pankin johto käynyt tiheään Norjassa

Tukholma

Uutinen Merita-Nordbankenin ja Unidanmarkin mahdollisesta fuusiosta herätti kiihkeän huhumyllyn Ruotsin markkinoilla. Vaikka molemmat pankit kiistivät yhdistymistä koskevat tiedot, pitivät monet ruotsalaiset analyytikot fuusiota tanskalaispankin kanssa edelleen mahdollisena.

Ruotsin pankkianalyytikoiden mukaan vahvin kumppaniehdokas Merita-Nordbankenille olisi kuitenkin norjalainen Christiania Bank, joka Norjassa tuntee nimen Kreditkassen. Christiania on Norjan toiseksi suurin rahoituslaitos, jonka tase oli viime vuoden lopulla reilut 130 miljardia markkaa.

-Unidanmark on vastikään käynyt läpi fuusion, kun Unibank ja vakuutusyhtiö Tryg-Baltica yhdistyivät. Pankki ei välttämättä halua uutta fuusiota ihan heti, kun taas Christianian tiedetään etsivän kumppania, eräs analyytikko sanoo.

Taloussanomien saamien tietojen mukaan Merita-Nordbankenin johto on käynyt useita kertoja neuvottelumatkalla Oslossa viimeisten parin viikon aikana. Christiania Bankin sijoittajasuhteista vastaava Hilde Ingelin Nilsen kieltäytyy kuitenkin kommentoimasta mahdollisten neuvottelujen käymistä suomalaisruotsalaisen pankin kanssa.

Kolmen kauppa on mahdollinen

Nordiska Fondkomission -varainhoitoyhtiön pankkianalyytikko Jan Wolter uskoo, että Merita-Nordbanken saattaa yhdistyä sekä Tanskan Unidanmarkin että Christiania Bankin kanssa.

-Se on täysin mahdollinen kuvio, sillä mieluitenhan MN haluaisi kumppanin sekä Norjasta että Tanskasta. Muita sopivia ehdokkaita kuin nämä kaksi ei oikeastaan ole, ainakaan tässä vaiheessa, hän sanoo.

Merita-Nordbankenin tiedetään aikaisemmin havitelleen Norjan suurinta pankkia Den norske Bankia, joka kuitenkin päätti fuusioitua niin ikään norjalaisen Postbankin kanssa. Käytännön yhdistyminen on vielä pahasti kesken, eikä Den norsken siksi uskota haluavan osallistua muihin rakennejärjestelyihin.

-Pitkällä tähtäimellä Den norske Bank on kuitenkin yhä mahdollinen kumppani Merita-Nordbankenille, Wolter arvelee.

Tuoreimmat osastosta