1999020999 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Romppu tuo jouluksi kotiin

1.9.1999 18:30

Ahkeran lentomatkustajan viimeisin leikkikalu on kaiken maailman lentoaikataulut sisältävä cd-rom. OAG FlightDisk kertoo ajan tasalla olevat tiedot 600 000 lennosta, ja aikataulut päivitetään kuukausittain.

Periaatteessa aikataulujen kaivaminen kuuluu matkatoimiston tehtäviin, mutta joskus oma taustatyö lisää matkustusmukavuutta. Varsinkin, kun puhutaan pitkistä lennoista jatkoyhteyksineen.

Matkatoimisto kertoo toki lähtö- ja saapumisajat, mutta todellisen matka-ajan hahmottaminen on aikaerojen vuoksi monesti työlästä. Ja yhteyksissä on eroja.

Romppu koneeseen ja katsotaan.

CD-Rom kertoo nopeimman reitin

Työmatka Helsingistä ei voi kohdistua juuri Uuden-Seelannin Aucklandia pitemmälle. Suoria yhteyksiä ei ole, mutta romppu tarjoaa reititystä Singaporen kautta. Aikaa kuluu kolme varttia päälle vuorokauden, ja koneissa vietetään kaksi yötä.

Reissu Kööpenhaminan kautta ei kuulosta yhtä hyvältä, sillä ylimääräisen kiepin myötä tuhraantuu neljä tuntia enemmän.

Frankfurtia kannattaa välttää: vääränä viikonpäivänä taipaleeseen vierähtää yli 33 tuntia eli yhdeksän tuntia enemmän kuin nopeimmassa yhteydessä.

Lentohintoja romppu ei kerro, eikä moisesta tiedosta juuri hyötyä olisikaan. Listahinnat kun ovat yleensä kallein vaihtoehto, ja matkatoimistoilla on edullisempia sopimushintoja. Vuodenvaihteen tiedoissa voisi kyllä olla sesongin erikoishinnat, joita lentoyhtiöt auliisti mainostavat.

Tasapuoliset tiedot kaikista lentoyhtiöistä

Toisin kuin lentoyhtiöiden taskuaikataulut FlightDisk ei suosi yhtä yhtiötä ja sen yhteistyökumppaneita, vaan jakaa tietoa tasapuolisesti kaikista lennoista.

Aktiivimatkustaja kuuluu yhden tai useamman lentoyhtiön kanta-asiakasohjelmaan. Romppu tuntee ne ja tietää, mitkä yhtiöt antavat pisteitä toisilleen.

Sama pätee hotelliketjujen vastaaviin ohjelmiin. Lentoja ja hotelleja valittaessa tiedoston voi ohjelmoida suosimaan haluttuja vaihtoehtoja.

Lentoaikojen tihruaminen ruudulta kuulostaa viime kädessä yhtä älykkäältä puuhalta kuin Britanniassa suosittu juna-aikataulujen opetteleminen ulkoa tai lentokoneiden kokopäivätoiminen kiikarointi Roissyn kentällä Pariisissa.

Romppu käsimatkatavaroiden kannettavassa tietokoneessa voi kuitenkin pelastaa ja tuoda jouluksi kotiin.

OAG FlightDisk. Travel-Info, P.O.Box 19199, S-104 32 Stockholm. Vuoden tilaus maksaa 3 300 mk.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?