1999010809 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ericssonin tulosvaroitus tuli Ruotsille järkytyksenä

Julkaistu: 1.9.1999 18:26

Kymmenesosa työntekijöistä irtisanotaan, tulos jää

jopa 20 prosenttia odotetusta

Tukholma

Tietoliikennejätti Ericssonin eilen antama tulosvaroitus ei tullut analyytikoille täydellisenä yllätyksenä, mutta oli siitä huolimatta melkoinen järkytys.

-Monet ovat osanneet odottaa heikohkoa tulosta, mutta tuskin kukaan on uskonut näin suureen notkahdukseen ja mittaviin henkilöstöleikkauksiin, Fischer Partnersin analyytikko Johan Carlström tiivisti markkinoiden tunnot.

Pörssimeklareille ja Ericssonin henkilökunnalle konserninjohtaja Sven-Christer Nilssonin eilinen ilmoitus oli totaalinen shokki. Nilsson kertoi, että yhtiön kolmannen neljänneksen tulos jää 15-20 prosenttia markkinoiden odotuksista, ja että heikentynyt myynti johtaa noin kymmenen tuhannen työntekijän irtisanomisiin.

-Meillä ei ole ollut aavistustakaan, että tällaista on suunnitteilla. Kuulimme asiasta tiedotusvälineiden kautta, Ericssonin toimihenkilöitä edustava ammattiyhdistystoimitsija Arne Modin sanoi.

-Olemme todella hämmästyneitä ja järkyttyneitä, myös loukkaantuneita.

Kiinteät verkot ja puhelimet ongelmina

Ericssonilta ei osattu eilen kertoa, mitä tuotantolaitoksia tulevat irtisanomiset koskevat.

-Kerromme asiasta tarkemmin tammikuussa, kun julkistamme vuoden -98 tuloksemme.Irtisanomiset hoidetaan kuitenkin globaalisti, eivätkä ne kohdistu vain johonkin tiettyyn maahan, tiedotuspäällikkö Lars A. Stålberg tyytyi sanomaan.

Ericssonilla on noin 100 000 työntekijää 130 maassa. Ruotsissa työntekijöitä on noin 44 000, ja leikkaukset iskevät todennäköisimmin Tukholman ja Norrköpingin tehtaisiin.

Ericssonin tulosvaroituksen takana on etenkin kiinteiden puhelinverkkojen odotettua heikompi myynti.

-Talouskriisin koettelemien Aasian ja Latinalaisen Amerikan myynti on aiheuttanut meille suuria ongelmia juuri kiinteiden verkkojen puolella, konsernin controller Johan Fant sanoi.

Fantin mukaan kuitenkin myös matkapuhelimet ovat myyneet odotettua huonommin. Hän uskoo, että vuodenvaihteen jälkeen markkinoille tulevat uudet mallit antavat myynnille potkua vasta ensi vuoden loppupuolella. Siksi myös vuoden 1999 kasvu jää selvästi yhtiön asettamia tavoitteita alhaisemmaksi.

-Matkapuhelinjärjestelmien puolella kasvumme on sen sijaan edelleen erinomaista, Fant sanoi.

Nilsson sai tiukkaa kritiikkiä

Ericssonin konserninjohtaja Sven-Christer Nilsson sai eilen ankaraa arvostelua osakseen niin analyytikkojen, meklareiden kuin yhtiön työntekijöidenkin taholta.Häntä moitittiin ristiriitaisen ja epätäsmällisen tiedon antamisesta.

-Analyytikot ovat olleet kahden vaiheilla Ericssonin suhteen jo pitkään. Jotkut ovat korottaneet suosituksiaan, toiset laskeneet niitä. Yhtiön tilanteesta on ollut vaikea ottaa selvää, koska sen tiedotus on ollut niin ristiriitaista, sanoi eräs pörssimeklari.

Vielä reilu viikko sitten konserninjohtaja Sven-Christer Nilsson sanoi Taloussanomien haastattelussa suhtautuvansa optimistisesti Ericssonin kasvuun ensi vuonna. Hän uskoi Ericssonin ottavan Nokian matkapuhelinetumatkan kiinni ensi vuonna.

Nilsson on esittänyt optimistisia kasvuarvioita myös viimeaikaisissa analyytikkotapaamisissa.

Tuoreimmat osastosta