199905677 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Skinnarin työryhmä patistaa osakekauppaan kattavia moraaliohjeita

Julkaistu: 1.9.1999 18:24

Teollisuus miettii vielä suhdettaan pelisääntöihin

Veroministeri Jouko Skinnarin työryhmä patistaa osakekaupan osapuolia rakentamaan kattavat moraaliohjeet. Työryhmä ehdottaa myös esimerkiksi sisäpiirikauppojen julkisuuden parantamista.

Skinnarin työryhmä luovuttaa esityksensä maanantaina. Työryhmä on hahmotellut Taloussanomien saamien tietojen mukaan kattavan pelisääntöjen mallin, jonka tunnustaisivat kaikki osakekaupan osapuolet. Selvitys tarkastelee paitsi moraalisääntöjä, myös lainsäädäntöä.

Selvitys ehdottaa, että osakekaupan osapuolet kokoontuvat pikaisesti rakentamaan alalle sitovaa ja laajaa moraalisäännöstöä. Osapuoliin kuuluisivat esimerkiksi Keskuskauppakamari Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto (TT), pörssi, Rahoitustarkastus (Rata), Arvopaperivälittäjien yhdistys sekä pankkiiriliikkeet.

Selvityksessä on myös yksityiskohtaisia tarkennuksia, jotka koskevat esimerkiksi sisäpiirirekisteriä ja sen julkisuutta sekä osakekauppojen ilmoitusvelvollisuutta. Niitä koskien työryhmällä on eriasteisia ehdotuksia. Selvitys ehdottaa esimerkiksi sisäpiirirekisterin tietopohjan laajentamista ja julkisuuden parantamista.

Teollisuus miettii asiaa

Johtaja Tarmo Korpela TT:stä suhtautuu varauksella Skinnarin työryhmän kaavailemaan malliin.

-Mietimme hanketta, mutta emme ole olleet sitä vastaan. Selkeämpi kannanmäärityksemme on työn alla.

Sen sijaan Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Savikko ottaa ilolla vastaan ehdotuksen alan kattavista moraaliohjeista. Toistaiseksi omia sääntöjä on hänen yhdistyksellään, Pörssisäätiöllä ja pörssiyhtiöillä.

-Tervehdin tyydytyksellä ajatusta.

Pörssisäätiö uudistaa parhaillaan esimerkiksi ohjeita, jotka koskevat sisäpiiriläisten osakekauppojen ajoitusta. Nykyohjeiden mukaan kauppaa ei saisi käydä esimerkiksi osavuosikatsausten julkistamisten alla. Uudet ohjeet määrittävät entistä tarkemmin, milloin sisäpiiriin kuuluvat voivat tehdä kauppoja.

VERKKOON

Rata antoi ohjeen Kiinan muurista

Rahoitustarkastus antoi äskettäin ohjeet niin sanotuista Kiinan muureista. Uusien ohjeiden mukaan sijoituspalveluyritysten ja luottolaitosten on eriytettävä toimintansa, jotta sisäpiiritiedot eivät vuotaisi yrityksen sisällä yksiköstä toiseen.

Ratan määräykset velvoittavat erottamaan toisistaan muun muassa osakekaupat oman ja asiakkaan lukuun sekä emissioiden järjestämisen ja omaisuudenhoidon. Arvopaperitoimintaa harjoittavien yritysten on eriytettävä myös sisäiset tietoverkkonsa.

Myös arvopaperivälittäjien yhdistys uusi äsken moraaliohjeensa. Keskeinen uudistus oli välittäjien kaupankäyntikiellon pidentäminen kuukaudesta kolmeen kuukauteen.

Tuoreimmat osastosta