199909162 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi on turvassa deflaatiolta

Ekonomistit: Matala inflaatio lisää koronlaskutarvetta

1.9.1999 18:08

euroalueella

Ekonomistien mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä deflaatiovaaraa, vaikka kuluttajahintojen kehitys on äärimmäisen maltillista. Marraskuussa inflaatiovauhti hidastui vuositasolla 0,9 prosenttiin ja laski kuukausitasolla 0,3 prosenttia.

Talouden asiantuntijat kuitenkin kieltävät, että yleisen hintatason lasku olisi vielä merkittävä riski. Hintojen verkkaisen nousun katsotaan johtuvan tuontihintojen ja pääasiallisesti raaka-aineiden hintojen laskusta.

-Kotimaiset kuluttajahinnat, kuten asuntojen hinnat ovat yhä kasvussa. Kotimaista deflaatiovaaraa ei ole tällä hetkellä nähtävissä, Etlan ennustepäällikkö Markku Kotilainen sanoo.

Reaalipalkkojen kasvu yhdessä tuloverotuksen kevenemisen kanssa tukee kulutuskysyntää ja vähentää deflaatioriskiä. Eräs ekonomisti arvioi palkkojen nousevan 1-2 prosenttia ensi vuonna.

Suomen talouskasvun pitäisi ekonomistien mielestä hidastua ja kilpailukyvyn heikentyä merkittävästi, jotta hintojen lasku olisi konkreettinen uhka.

Matala inflaatio ruokkii koronlaskuodotuksia

Yhteisvaluutta euroon liittyvien maiden inflaatiokehitys on syksyn kuluessa liikkunut samaan suuntaan. Maailman talouskasvun selvä hidastuminen on laskenut tuontihintoja kauttaaltaan euroalueella.

Ekonomistien mukaan nykyinen hintakehitys lisää koronlaskupaineita alueella. Erityisesti Emun ydinmaissa, Saksassa ja Ranskassa, deflaatiota pidetään todellisena uhkatekijänä.

Taloussanomien haastattelemat ekonomistit ennakoivat Euroopan keskuspankin laskevan ohjauskorkoaan 2,75 prosenttiin nykyisestä kolmesta prosentista ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Euroalueen keskuspankit laskivat koordinoidusti ohjauskorkonsa kolmeen prosenttiin joulukuun 3. päivä. Samalla EKP ja kansalliset keskuspankit ilmoittivat euro-alueen aloittavan kolmen prosentin korkotasolla vuodenvaihteessa.

Markkinat hinnoitelleet jo koronlaskun

Joskin osa asiantuntijoista epäilee maltillisen koronlaskun auttavan vain rajallisesti nykyiseen suhdannetilanteeseen. Lisäksi lyhyet joukkovelkakirjalainakorot Euroopan ydinmarkkinoilla ovat jo hinnoitelleet 0,25 prosenttiyksikön koronlaskun.

-Koronlasku tukee elpymistä, mutta se ei yksistään riitä. Kasvun elpyminen euroalueella edellyttää myös maailmantalouden piristymistä, eräs markkina-analyytikko toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?