1999011381 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-ryhmä tekee ennätystuloksen

Julkaistu: 1.9.1999 17:56

K-ryhmän kasvuluvut selvästi vaatimattomampia

Kaupparyhmien markkinataisto kääntyy tänäkin vuonna tuttuun tapaan S-ryhmän voitoksi. Jo pitkään päivittäistavaramarkkinoita vallannut S-ryhmä saavuttaa tänä vuonna ennätystuloksen ja myynti kasvaa yhdeksän prosenttia.

Ryhmän ainoa murheenkryyni, Sokos Oy:kin päässee tappioistaan ensi vuonna. Päivittäistavarakaupan lisäksi iloisiin kasvulukuihin yltävät liikennemyymälät, autokauppa, maatalous- ja rautakauppa sekä hotellit ja ravintolat.

S-ryhmään kuuluvat SOK-yhtymä ja alueosuuskaupat. Jo viime vuosi oli ryhmälle ennätyksellinen, mutta SOK-yhtymä jäi vielä vuosikymmenen puolivälin tulostahdistaan. Tämän vuoden alkupuoliskon tulos enteilee myös yhtymälle ennätyksellistä tulostasoa. Viime vuonna S-ryhmän myynti oli 29 miljardia markkaa.

Korttikisa kuumentui

Kun päivittäistavaramarkkinat kasvavat tänä vuonna viitisen prosenttia, S-ryhmän markkinavaltaus jatkuu. Suurin kilpailija, K-ryhmä on myöskin onnistunut pysäyttämään markkinaosuuksiensa laskun Plussa-kortillaan. K-ryhmän reilun kuuden prosentin kasvu kuitenkin kalpenee S-ryhmän menestyksen rinnalla.

K-ryhmä lanseerasi vuosi sitten oman Plussa-korttinsa ja samalla kanta-asiakaskilpailu kiihtyi kokonaan uusille kierrosluvuille. K-Plussasta tuli jo kesään mennessä yleisin kanta-asiakaskortti, mutta S-Etukortti on pitänyt hyvin pintansa. Vaikka kortti on ollut markkinoilla jo useita vuosia, bonustalouksien määrä on kasvanut tänä vuonna 19 prosenttia.

Sähköä Etukortilla

S-ryhmän korttiasiakkaat ovat uskollisia. Heidän ostostensa loppusumma kasvaa hivenen nopeammin kuin korttitalouksien määrä ja maksetut bonukset nousevat tätäkin ripeämmin. Tiedotuspäällikkö Tarmo Tuomisen mukaan korttiasiakkaat keskittävät selvästi ostojaan.

S-Etukortti kelpaa ryhmän omien liikkeiden lisäksi myös Silmäasema-ketjun liikkeissä ja Hassen matkatoimistossa.

-Meillä on puitesopimukset myös Vattenfallin sähköstä ja Tapiolan vakuutuksista, mutta alueosuuskauppojen täytyy vielä osaltaan hyväksyä nämä sopimukset, Tuominen toteaa.

Sähkö- ja vakuutusetuja on tarjolla korttiasiakkaille jo keväällä.

Tuoreimmat osastosta