199903522 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Seligson panostaa indeksirahastoihin

1.9.1999 17:49

Peter Seligsonilla on maine kovana markkinointimiehenä. Maineen ymmärtää, kun hän pääsee esittelemään rahastoyhtiön tuotteita. Vauhti, innostus ja usko tuotteisiin on sitä luokkaa, että markkinointi varmasti tuottaa usein tulosta.

Seligson & Co rahastoyhtiö poikkeaa muista Suomessa toimivista rahastoyhtiöistä siinä, että sillä on vain yksi aktiivisesti hoidettu rahasto. Muut viisi rahastoa ovat indeksirahastoja.

Indeksirahaston sijoituspolitiikan tavoitteena on seurata rahastolle valitun vertailuindeksin tuottoa. Rahasto ei käy aktiivisesti kauppaa eikä pyri arvailemaan markkinoiden suuntaa tulevaisuudessa, vaan sijoittaa osakkeisiin orjallisesti vertailuindeksin mukaisesti. Tämä tekee indeksirahastosta kustannustehokkaan.

-Meidän indeksirahastoillamme ei ole merkintä- eikä lunastuspalkkioita, otamme vain 0,5 prosentin vuotuisen hoitopalkkion. Kun perinteiset sijoitusrahastot ottavat pelkästään hallinnointikuluina vuosittain keskimäärin 1,6 prosenttia pääomasta, syntyy pitkällä aikavälillä rahastojen tuotoissa merkittävä ero indeksirahaston eduksi, Seligson hehkuttaa.

Rahastosijoittamisen kotimaassa Yhdysvalloissa indeksirahastojen edut on huomattu. Suurimmat rahastot ovat siellä juuri indeksirahastoja.

Indeksirahastot ovat ainakin tähän saakka voittaneet tuotossa useimmat aktiivisesti hoidetut rahastot. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan peräti 70 prosenttia näistä rahastoista hävisi vertailuindeksinsä tuotolle.

Epäilyksen indeksirahastojen tuottavuudesta laskevilla markkinoilla Seligson tyrmää Suomeen sijoittavien osakerahastojen tuottovertailulla.

-Viime syys-lokakuussa meidän FOX-indeksirahastomme menetti vähiten arvoansa.

Seligson & Co on kerännyt vuodessa rahastoihinsa noin 500 miljoonan markan varat. Osuuden omistajia on vain 500, joten vielä piensijoittajat eivät ole löytäneet yhtiön rahastoja.

-Rahastoihimme on virrannut rahaa paljon nopeammin kuin odotimme. Nyt markkinoimme säästösopimusta rahastoihimme, jolla voi sijoittaa säännöllisesti pienissä erissä. Tämän odotamme tuovan lisää piensijoittajia, Seligson uskoo.

Vaikka indeksirahastot paisuvat ulkomailla vauhdilla, Seligson ei pelkää esimerkiksi pankkien tuovan markkinoille kilpailevia indeksirahastoja.

-Suurten rahastoyhtiöiden ei kannata myydä tuotetta, joka veisi asiakkaita perinteisiltä rahastoilta, sillä rahastojen hoitaminen on niille erittäin kannattavaa toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?