199906599 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Birka Energi suuntaa seuraavaksi Norjaan

Julkaistu: 1.9.1999 17:26

IVO:n ja Tukholman yhteisyritys esittelee uuden organisaationsa lähipäivinä

Tukholma

Imatran Voiman omistaman Gullspång Kraftin ja Stockholm Energin liitosta syntynyt energiayhtiö Birka Energi ei aio tyytyä asemaansa tukholmalaisten sähkön toimittajana. Uusi energiajätti aikoo kasvaa muuallakin Ruotsissa, pidemmällä tähtäimellä myös Norjassa.

-Suunnitelmissamme on Norja, missä sähkömarkkinat ovat vielä erittäin hajaantuneet. Meillä on myös useita projekteja vireillä Baltian maissa ja ylipäätään Itämeren alueella yhdessä Fortumin kanssa, Birka Energin toimitusjohtaja Thomas Bruce sanoo.

-Ihan aluksi keskitymme kuitenkin Ruotsiin. Haluamme ostaa kotimarkkinoilta toimintaamme tukevia kunnallisia sähköyhtiöitä.

Stockholm Energin toimitusjohtajan paikalta Birkan johtoon hypännyt Bruce myöntää, että monet suunnitelmat ovat vielä auki.

-Olemme toimineet vasta kolmisen kuukautta, eivätkä strategiamme ole vielä loppuun hiotut. Sen verran voin luvata varmuudella, että Suomen markkinoille emme tule. Emme ryhdy kilpailemaan Fortumin kanssa, hän naurahtaa.

Birka on Ruotsin kolmanneksi suurin

Birka Energi on nykyisellä kokoonpanollaan Ruotsin kolmanneksi suurin energiayhtiö valtiollisen Vattenfallin ja Sydkraftin jälkeen. Asiakasmäärällä mitattuna se on Ruotsin ylivoimainen ykkönen.

Brucen mukaan yhtiö aikoo pysyä ainakin hallitsemallaan kolmossijalla.

-Sydkraftin etumatka meihin nähden ei ole suuri, joten saa nähdä mihin suuntaan valta-asetelmat tulevaisuudessa kehittyvät, hän vihjaisee.

-Tulemme jatkossakin pitämään kiinni pienasiakkaistamme, mutta panostamme entistä voimakkaammin myös teollisuuspuolelle, Bruce lupaa.

Fortumin osuus tulee kasvamaan

Fortumiin kuuluva IVO omistaa Birka Energistä puolet, ja Tukholman kaupunki toisen puolen. Birkan toimitusjohtaja Thomas Bruce uskoo, että Fortumin IVO:n omistusosuus yhtiöstä kasvaa.

-Fortumin ja Tukholman välinen sopimus mahdollistaa sen, että osapuolet voivat myydä osakkeita toisilleen. Fortum ei varmasti myy Tukholmalle, mutta Tukholma saattaa hyvinkin myydä Fortumille. Se ei ole kuitenkaan ajankohtaista juuri nyt. Tukholman kaupungin myyntihalukkuus riippuu kaupunginvaltuuston kulloisestakin poliittisesta asetelmasta. Syyskuun vaalien jälkeen kaupunkia hallitsee porvarienemmistö, joka suhtautuu osuutensa laskemiseen periaatteessa myönteisesti.

Toimitusjohtaja Thomas Bruce ei myönnä, että poliitikkojen vaihtuvuus haittaisi uuden yhtiön toimintaa.

-Hallituksemme jäsenistä puolet on poliitikkoja, puolet liike-elämän edustajia. Uskon, että hallitus on jatkossakin yhtenäinen, hän sanoo.

Organisaatio valmis heti vuoden alussa

Uuden yhtiön organisaatio on valmis sen verran, että toimitusjohtaja ja hallitus on nimitetty. Fortumilla on Birka Energin hallituksessa vahva edustus: kuudesta liike-elämää edustavasta jäsenestä neljä tulee konsernin piiristä. Puheenjohtaja on Fortumin toimitusjohtaja Heikki Marttinen.

Toimitusjohtaja Thomas Brucen mukaan organisaatio valmistuu lopullisesti heti vuoden alussa.

-Irtisanomisia ja henkilövaihdoksia tulee ilman muuta. Arvelen, että yhteensä noin 3 300 työntekijästämme 200 joutuu lähtemään ensi vuoden aikana. Rationalisointia jatketaan kuitenkin myös ensi vuoden jälkeen, se on väistämätön trendi niin Birkassa kuin muissakin alan yhtiöissä.

Tuoreimmat osastosta