199907050 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Palkat nousivat 2,8 prosenttia tammi-maaliskuussa

Julkaistu: 1.9.1999 16:48

Lyhyesti taloudesta

Palkansaajien nimellisansiot nousivat viime vuoden tammi-maaliskuusta tämän vuoden tammi-maaliskuuhun 2,8 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan noususta suurin osa tuli alkuvuonna toteutetuista yleisistä palkankorotuksista.

Ansiotasoa kohottivat myös palkkaliukumat ja palkansaajaryhmien rakenteen muutokset. Reaaliansiot nousivat 2,1 prosenttia.

Palkansaajien säännöllisen työajan keskiansio oli alkuvuonna 11 600 markkaa kuukaudessa. Miehet ansaitsivat noin 2 300 markkaa enemmän kuin naiset. (Startel) S- ja K-ryhmä kasvattivat markkinaosuuksiaan

Keskolaiset K-kaupat ja SOK-laiset S-kaupat kasvattivat viime vuonna hieman päivittäistavarakaupan markkinaosuuttaan. S-ryhmän osuus kasvoi 1,3 prosenttiyksikköä 26,3 prosenttiin. Suurimman kaupan ryhmän K-kauppojen osuus vahvistui prosentin kymmenyksen 38,2 prosenttiin.

Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi Kehittyvä Kauppa -lehden mukaan viime vuonna 3,7 prosenttia edellisvuodesta. Myynnin arvo nousi 56 miljardiin markkaan. (Startel) Kunnat myyvät Vattenfallille omistuksensa Revon Sähköstä

Revon Sähkön kahdeksan omistajakuntaa ja Vattenfall-konserni ovat sopineet, että kunnat myyvät Vattenfallille 52 prosenttia Revon Sähkön osakkeista.

Vattenfallin mukaan se sopi jäljelle jäävän 48 prosentin osuuden hankinnasta kahdentoista muun omistajakunnan kanssa viime lokakuussa.

Vattenfall tekee myöhemmin tarjouksen yksityishenkilöiden omistamien A-osakkeiden lunastamisesta. Niistä tarjotaan sama hinta kuin kuntien osakkeista eli 360 markkaa osakkeelta. (Startel) Matkailuprofessori:

Lapin matka voi

olla pettymys

Lapin matkan sisältö olisi kerrottava ulkomaalaisille asiakkaille nykyistä tarkemmin pettymysten välttämiseksi, sanoo ranskalainen matkailuun erikoistunut professori Francois Weill.

Rovaniemellä pidetyssä matkailuseminaarissa puhunut Weill muistutti, että tulijoilla on omat erilaiset toiveensa. Monet asiakkaat ovat pettyneet, kun matka lentokentältä on vienyt suoraan napapiirin pajakylän ja joulumaailman Santa Parkin hälyyn ja ruuhkaan.

-On lukuisia hiljaisuutta ja rauhaa odottavia ihmisiä, joille joulun elämys on tavata pukki poroineen talvisessa, avarassa luonnossa, korosti Weill. (STT) Arvonlisäveron

valvonnassa

edelleen puutteita

Arvonlisäveron valvonnassa on vielä runsaasti kehitettävää. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ongelmat liittyvät mm. niihin ilmoituksiin, rekisteröinteihin ja tilityksiin, joita arvonlisävelvolliset voivat antaa oma-aloitteisesti.

Valvonnan vaikeus on todettu laajalti niin kotimaan kaupassa kuin EU-maiden välisessä kaupankäynnissäkin. (STT)

Tuoreimmat osastosta