1999019429 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nokian wap-puhelimella hyvät näkymät Saksassa

Julkaistu: 1.9.1999 16:15

Deutsche Telekom

tarjoaa ilmaisia verkkoliittymiä

kännykkäasiakkailleen

Saksalainen Deutsche Telekom -teleyhtiö on ilmoittanut tarjoavansa ilmaisia internet-liittymiä matkapuhelinliittymien kautta. Yhtiön pääjohtajan Ron Sommerin mukaan yhtiö maksaa osan asiakkaiden puhelinkustannuksista, jolloin internet-surffailun hinta putoaa melkein puolella.

Ilmainen internet-liittymä kännykästä tarkoittaa Nokialle hyviä markkinanäkymiä Saksassa, sillä yhtiö julkistaa wap-mallinsa 7110:n syyskuun loppuun mennessä. Ericssonin wap-puhelin julkistetaan vasta myöhemmin tänä vuonna. Wapin (Wireless Application Protocol) avulla matkapuhelimen käyttäjä voi käyttää internet-tyyppisiä palveluja.

-Uskomme, että olemme ensimmäisenä tällaisella internet-puhelimella markkinoilla, kertoo viestintäjohtaja Tapio Hedman Nokia Mobile Phonesista.

Hedmanin mukaan on kaikkien edun mukaista, että koko tuotantoketju saadaan toimivaksi.

-Ennen kaikkea tämä on hyvä uutinen kuluttajille, jotka pääsevät kokeilemaan palveluja. Sitä kautta se on tietysti myös meidän etumme, koska mitä enemmän on palveluja, sitä enemmän on kysyntää puhelimille, Hedman sanoo.

Palveluja seksistä lottoon

Kokonaisuuden kannalta kehityksessä ollaan pitkällä Saksassa, Ruotsissa ja Suomessa. Suomessa eivät operaattorit ainakaan vielä ole tarjonneet ilmaisia wap-liittymiä.

-Maailmalta ei tästä ole vielä paljon kokemuksia, kun ei ole ollut päätelaitteitakaan. Kaikki on vielä lähtökuopissa, Hedman toteaa.

Deutsche Telekom julkaisi viime viikon lopussa myös wap-palvelujaan, joihin kuuluu kaikkea mahdollista seksipalveluista lottoamiseen.

Myös useat muut eurooppalaiset teleyhtiöt ovat ilmoittaneet aikovansa tarjota internet-palveluja matkapuhelimiin.

Nokian arvion mukaan ensi vuoden aikana 10-15 prosenttia koko markkinavolyymista on internet-yhteyteen kykeneviä mediapuhelimia.

Tuoreimmat osastosta