199908325 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kilpailuvirasto jatkaa asvalttikartellin tutkintaa

Määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä ei voitu todistaa

1.9.1999 16:14

Kilpailuvirasto ei löytänyt todisteita siitä, että muut asvalttiyritykset olisivat käyttäneet markkina-asemaansa väärin ja boikotoineet oululaista Viarexia asvalttimassan hinnoittelussa.

Kilpailuvirasto selvittää kuitenkin hintakartelliepäilyä, joka liittyy vuonna 1998 myydyn asvalttiaseman kauppaehtoihin.

Oululainen Viarex valitti kilpailuvirastolle siitä, että Oy Interbetoni nosti asvalttimassan hinnan pääkaupunkiseudulla kolminkertaiseksi eikä mikään muu valmistaja suostunut toimittamaan Viarexille massaa. Kilpailuvirasto pyysi asiasta selvitykset Interbetonilta, Lemminkäiseltä, Asfalttipisteeltä, Helsingin Katutyöltä, Asfaltti Haveriselta, Uudenmaan Asfaltilta, Tielaitokselta ja Asfalttiliitolta.

Viraston mukaan Lemminkäinen ei suuresta markkinaosuudestaan huolimatta voi vaikuttaa määräävästi kilpailuolosuhteisiin. Koska kenelläkään muullakaan ei ole määräävää asemaa, ketään ei voitu määrätä toimittamaan Viarexille asvalttimassaa. Sitäkään ei voitu todistaa, että yritykset olisivat yhdessä käyttäneet asemaansa väärin.

-Boikotointiväitteen tueksi ei pystytty samaan näyttöä, toteaa erikoistutkija Kaarlo Helkamo kilpailuvirastosta.

Hintakartelli yhä pöydällä

Kilpailuvirasto tutkii yhä kauppaa, jossa Lemminkäinen, Valtatie, Sata-Asfaltti ja Interbetoni ostivat Asfaltti-Haveriselta, Helsingin Katutyöltä ja Asfalttipisteeltä asvalttiaseman. Kauppakirja on salainen, mutta kauppaehtojen mukaan maksuksi toimitetaan tavaraa eli asvalttia.

Kauppaehdoissa toimituksille oli sovittu yhdenmukainen hinnoittelu.

-Yhdenmukainen hinnoittelu ulottuu jopa eteenpäin siitä hetkestä, kun kauppahinta on maksettu, sanoo Helkamo.

Jos virasto pystyy todistamaan hintakartellin, asia menee kilpailuneuvostoon, joka päättää sanktioista. Viarex sai aiemmin kesällä hyvitysmaksua kilpailuneuvoston päätöksestä. Silloin todettiin, että Nurmijärven kunta ja Porvoon kaupunki hylkäsivät Viarexin halvimmat tarjoukset urakkakilpailuissaan väärin perustein.

Nurmijärvellä Viarex sai lopulta urakan, ja Porvoo määrättiin maksamaan 120 000 markan hyvitysmaksu. Yhtiön toimitusjohtaja Raimo Heikkilä uskoo, että virkamiesten päätöksiin vaikutti tuolloinkin suurempien asvalttiyrittäjien painostus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?